Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Közérdekű bejelentés - Természetkárosítás helyi védett fasorban

2022. április 27. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

A napokban drasztikus beavatkozások érték a nyíregyházi Szent István utcában található védett japánakác fasort. Az ügyben a helyi jelentőségű természeti értékek ügyében illetékes hatóságot - Nyíregyháza Megyei Jogú Város címzetes főjegyzőjét - kerestük meg, az alábbi bejelentéssel, megfelelő intézkedését várva. A levelet az alábbiakban teljes tartalmában közzétesszük (a mellékelt fotók közül csak néhányat közlünk ezúttal, illusztrációként)..

szent_istvan_ut_vedett_fasor_20220426_2.jpg

 

Tisztelt Címzetes Főjegyző Úr!

 

Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
4401 Nyíregyháza
Kossuth tér 1.

Kelt: 2022. április 27.                                               

Tárgy: Természetkárosítás helyi védett fasorban


Tisztelt Címzetes Főjegyző Úr!

Ezúton szeretnénk közérdekű bejelentést tenni természetkárosítás miatt. A nyíregyházi Szent István utcában található védett japánakác fasorban – melynek védetté nyilvánításáról Nyíregyháza Megyei Jogú Város közgyűlésének 8/1998. (II. 15.) számú rendelete rendelkezik – jelenleg olyan beavatkozások folynak, amelyek meglátásunk szerint súlyosan veszélyeztetik a védett természeti érték állapotát. Számos fa gyökérzetét drasztikusan átvágták, ami veszélyezteti életben maradásukat és statikailag is rendkívül meggyengíti azokat. A munkálatokat úgy végzik, hogy semmi nyomát nem látni körültekintő favédelmi megelőző beavatkozásoknak (jóllehet ilyenek léteznek a dendrológiai gyakorlatban, és védett természeti érték esetén alapvető elvárás lenne azok alkalmazása). A természetkárosítás tényét alátámasztandó a védett fasort érintő beavatkozásról 2022 április 26-án készített fotókat mellékelünk.

Az idézett 8/1998. (II. 15.) sz. rendelet 7.§. szerint:

(1) Tilos minden olyan tevékenység folytatása, amely a védelem alá vont természeti emlékek állapotát közvetlen vagy közvetett módon a természetvédelmi célokkal ellentétesen megváltoztatja vagy veszélyezteti. Gondoskodni kell a védett természeti emlék fennmaradásához szükséges természeti feltételek, így többek között a talajviszonyok és a vízháztartás megőrzéséről.

(2) A jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti vagy megtilthatja a védett természeti emléket és annak termőhelyét károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet. A határozat - a védett természeti emlék vagy termőhely közvetlen vagy súlyos sérelme, illetve veszélyeztetése esetén - a jogorvoslatra tekintet nélkül azonnal végrehajthatónak nyilvánítható.

Az idézett rendelet 1. számú melléklete szerint az érintett fasor vonatkozásában a terület tulajdonosa: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata Terület kezelője: Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft.

Kérjük mielőbbi intézkedését a fenti ügyben!

Tisztelettel:

A Zöld Akciócsoport alapító tagjai

Dr Szigetvári Csaba

Dr Szabóné Bugán Ágnes

Kondorosi Gitta

Maczkó Anikó

Fekete Éva

Bartha Kocsány Rita

Rimóczi József

 

--

Zöld Akciócsoport

zoldakcionyiregyhaza@gmail.com

+36305477637

szent_istvan_ut_vedett_fasor_20220426_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr1017818145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása