Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Alpolgármesteri válasz akkumulátoripari aggályainkra

2023. június 07. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

2023 első hónapjaiban hatalmas hullámokat kavartak mind a lakosság, mind a szakmai megszólalók körében (és a politikai színpadon is) az akkumulátor-üzemág hazai fejlesztésével kapcsolatos ellentmondások. Akkor szembesültünk széles körűen azzal, hogy Magyarország fejlesztési irányában hatalmas szerepet szánnak ennek az energia- és vízigényes, nagy környezeti kockázatokat rejtő, ugyanakkor a munkaerő tekintetében alacsony hozzáadottértéket igénylő, iparágnak, melynek főszereplői komoly erőfölényben levő külföldi nagyvállalatok. A már megvalósult gödi gyár körül sokasodó környezeti problémákkal kapcsolatos hírek, illetve az építés alatt levő hazai üzemek környezeti engedélyeztetése során felmerült ellentmondások miatt többen úgy véljük, hogy ezek a fejlesztések erősen kiszolgáltatottá teszik környezeti, élhetőségi szempontból az üzemeknek helyet adó (és környékbeli) településeket, azok lakosságát. Sőt – tekintettel arra, hogy országszerte egyre több helyen terveznek, építenek az üzemághoz kapcsolódó létesítményeket – egész Magyarország potenciális kiszolgáltatottságának a kockázata is felmerül, nem csupán szűk értelemben vett környezeti, hanem általános fenntarthatósági szempontból.

A Zöld Akciócsoport szerint városunk, Nyíregyháza lakossága számára is fontos, hogy világos képet kapjon arról, hogy hasonló fejlesztésekkel mennyire kell számolnunk a közeljövőben, és hogy ezek kapcsán a fenntarthatósági, környezeti szempontokat mennyire veszik figyelembe. Ezért 2023 május 3-án közvetlenül a városvezetéshez fordultunk ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel (amit ebben a cikkben blogunkban is közzétettünk).

 

Levelünkre 2023 június 2-án érkezett válasz Dr. Podlovics Roland alpolgármestertől, mely levelet teljes terjedelmében itt lehet elolvasni (pdf formátumban). A választ ezúton is köszönjük.

 

Olvasóinkra bízzuk, hogy kérdéseink és a válasz összevetése nyomán mennyire tekintik megnyugtatónak, vagy éppen kockázatosnak az iparfejlesztések kapcsán a városunk jövőjére vonatkozó elképzeléseket.

Számunkra elsősorban az derül ki a levélből, hogy a városvezetés teljes mértékben elkötelezett az ipari fejlesztések folytatása, bővítése iránt. Ezzel kapcsolatban örömről, büszkeségről, sikerekről, tudatos tervezésről, pozitív jövőről olvashatunk. Az, hogy a környezeti szempontok érvényesítése mennyire elsődleges, vagy alárendelt ennek a szándéknak, hogy egyes kérdésekben az üzleti titokra való hivatkozás milyen egyéb közérdekeket ír felül, illetve hogy a kényesebb témákban szakértőkkel való folyamatban levő egyeztetéseknek mi a tétje, meglátásunk szerint alaposabb kifejtést érdemelne.

Mindenesetre abban azért bízunk, hogy a lakossági aggodalmak, szakmai aggályok közvetítése hozzájárulhat ahhoz, hogy komolyan és megfelelő súllyal kezeljék a környezeti-fenntarthatósági kérdéseket. Mert ebben azért bőven látunk még tennivalót.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr4518140918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása