Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Nyíregyháza akkumulátor-üzemág fejlesztésével kapcsolatos lakossági levelünk

2023. május 10. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Akkumulátor-üzemág fejlesztésével kapcsolatos lakossági kérdéseinket küldtük el dr. Kovács Ferenc polgármester úr, valamint a közgyűlés és az országgyűlési képviselők részére.

A bejegyzésben olvashatóak a feltett kérdéseink.

Levelünket 2023.05.03-án küldtük el.

 

industry-g0be5b1d1b_1920.png

 

 

 

 

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Címzettek!

 

Az elmúlt hetekben, hónapokban mind a nyíregyházi, mind az országos közbeszédben előtérbe kerültek a hazai akkumulátor-üzemág fejlesztésével kapcsolatos kérdések, nem egyszer indulatokat is kiváltva. Sajnos a kérdés erős politikai színezetet kapott, ami egyre nehezebbé teszi a tisztánlátást.

Ebben a helyzetben elengedhetetlennek tartjuk a politikai felhangoktól mentes nyílt és őszinte tájékoztatást azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amelyek aggályokat keltenek a lakosságban. Ön, mint a város lakossága által felhatalmazott vezető, nagyon sokat tehet azért, hogy világosan lássunk azokban az ügyekben, melyek településünk jövőjét hosszabb távon meghatározzák. Különös tekintettel tisztelettel kérjük tehát, hogy az alábbi kérdésekben világos tájékoztatást adjon nekünk, nyíregyháziaknak!

 

  1. Mikor és milyen mélységben ismerhetők meg a Nyíregyházán beharangozott nagyszabású iparfejlesztési tervek az itt lakók számára, különös tekintettel azok helyszíneire, környezetterhelésére, természeti erőforrás (kiemelten víz) és energiaigényére?

Ezen felül: a településen megvalósítani tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban készül-e hatástanulmány, történik-e szakmai és közösségi egyeztetés arról, mennyire vannak összhangban az EU által meghatározott, 2030-ig elérni kívánt fenntarthatósági célokkal, ún. SDG-kel, különös tekintettel az alábbiakra Tiszta víz és köztisztaság? (Fenntartható vízgazdálkodás biztosítása, a vízhez és közegészségügyhöz való hozzáférése biztosítása minden ember számára.)

  1. Az iparfejlesztési tervek mennyiben állnak összhangban a Települési Környezetvédelmi Programmal, és a Települési Környezetvédelmi Program (melyből jelenleg csak egy 2008-2014 érvényességi dátumú változat érhető el a Város honlapján) megfelelően komoly kontrollt jelent-e az iparfejlesztés kapcsán felmerülő esetleges környezetierőforrás-túlhasználattal és a túlzott környezetterheléssel szemben?
  2. Szerepel-e a tervekben akkumulátor gyár létesítése Nyíregyházán?
  3. A jelenleg engedélyeztetés alatt álló akkumulátor takaró-tartólemez gyártó létesítmény környezeti hatásvizsgálatában az ipari park 3 ütemben történő fejlesztéséről lehet olvasni, ahol 5 000 m3/nap (első ütem), 15 000 m3/nap (második ütem), 25 000 m3/nap (harmadik ütem) becsült víz-kapacitásigényről lehet olvasni, ami elképesztő nagy szám. A rárótt felelősségnek megfelelően foglalkozik-e a városvezetés azzal, hogy ezt a vízigényt hogyan, miből elégítenék ki az alapvető lakossági igények és az ökológiai fenntarthatóság sérelme nélkül?
  4. Összesen mekkora területet vesznek még el ipari fejlesztésekre, nagyságrendileg hány gyár épülhet még Nyíregyháza Ipari területére és milyen terméket fognak előállítani?

A Fenntartható földhasználat hogyan fog megvalósulni? A Föld ökoszisztémáinak fenntartható használata, fenntartható erdőgazdálkodás, az elsivatagosodás leküzdése, valamint a talaj degradációjának visszafordítása, valamint a biodiverzitás csökkenésének megállítása érdekében mit tesznek?

  1. Hogyan kívánják kompenzálni a gyárak létrehozási majd üzemeltetési fázisában várható CO2 és egyéb károsanyag-kibocsátást, végeztek-e erre vonatkozó számításokat figyelembe véve városunk rossz levegő minőségét? Tehát fellépnek az éghajlatváltozás ellen? Cselekednek a klímaváltozás és hatásai leküzdésének érdekében? (Szintén EU által 2030-ig meghatározott irányelvekkel összhangban mindezt?)
  2. Terveznek-e véderdők telepítését az ipari tevékenység fejlesztésével párhuzamban?
  3. A nagyszabású fejlesztések miatt számolnak-e demográfiai változásokkal, annak a helyi lakosok mindennapi életére gyakorolt hatásaival, környezeti, egészségügyi terhelés fokozódásával?
  4. Az ide települő cég garantáltan és hosszú távon garanciákat és felelősséget vállal az üzem biztonságos működtetéséért, az okozott károk helyreállításáért, kompenzálásáért?
  5. Az épülő akkumulátor tartozék gyárak szakember gárdáját honnan fogják biztosítani, indulnak-e ilyen irányú képzések helyi lakosok számára?
  6. Felmérték-e, hogy az ipari parki foglalkoztatás mennyiben fogja érinteni a városban működő helyi kisvállalkozókat?
  7. Milyen ösztönzők és kényszerítők beépítését tervezi a város a külföldi magántőkésekkel szemben annak érdekében, hogy a cégek rövid távú profitjuk megszerzése mellett markánsan megjelenjen a helyben élők érdekeinek képviselete?
  8. A külföldi munkavállalók hogyan fognak a város életébe kapcsolódni (szállás, oktatás, eltérő kulturális igények stb.)
  9. A gyárban/gyárakban a helyi munkaerő aránya milyen lesz a vendégmunkásokkal szemben?
  10. A kötelezően kezelendő használt akkumulátorok tárolása, raktározása megoldott-e teljes körűen, hogy veszélytelen legyen a helyi lakosságra és ökoszisztémára?
  11. Milyen rekonstrukciós munkálatokkal kapcsolatos akcióterv és kötelezettségvállalás van tervben arra az esetre, ha az üzem beszünteti működését és a telephely nem talál új használóra 5 éven belül.
  12. Kérjük, nyilatkozzon a város arról, hogy garanciákat kér a beruházóktól arra nézve, hogy a teljes ellátási láncban, különös tekintettel a lítium bányászatra, figyelembe veszik az emberi jogok érvényesülését és nem alkalmaznak gyerekmunkásokat.

 

Várjuk válaszát!

 

Köszönettel és üdvözlettel,

--

Zöld Akciócsoport

zoldakcionyiregyhaza@gmail.com

+36305477637

 

Csoportunk, ahova csatlakozni tudsz:

https://www.facebook.com/groups/483745492516369

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr4818120942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása