Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Nyíregyházán NEM MŰKÖDIK Környezetvédelmi Kerekasztal

2022. március 18. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Az elmúlt hetekben Nyíregyházán megjelent és terjesztett „Polgármesteri beszámoló 2021” kiadvány 19. oldalán azt állítja, hogy „2021-ben megalakult a Nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal, amely szakmai véleményező és javaslattételi joggal rendelkező érdekegyeztető fórumként működik a környezetet, természetet érintő helyi kérdésekben.”

A Nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal ezzel szemben valójában nem működik, szervezeti és működési szabályzata legalább kéthavi rendszerességű ülésezést ír elő, ezzel szemben legutóbbi ülése fél esztendeje, szeptember 15-én zajlott le. Az azóta eltelt időben a Kerekasztal elnökségét sem hívták össze. A polgármesteri beszámolóban ezzel szemben működő szervezetként tüntették fel a Környezetvédelmi Kerekasztalt.

A Környezetvédelmi Kerekasztal 2021. júliusi megalakulása, és a szeptember 15-i utolsó ülés óta városunkban több olyan döntés, vagy terv született, ami zöldfelületek megszűnésével, közterületi fák kivágásával járt vagy fog járni. Jelenleg készül Nyíregyháza Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája, amelyek nem került megvitatásra a Kerekasztal elé. Az ígért együttműködések, és kibontakozóban levő közös akciók pedig gyakorlatilag elhaltak, elmaradtak. Természetesen tudjuk, hogy a rendszeres működést nehezebb volt biztosítani a hullámzó járványhelyzetben, és az utóbbi három hétben a szomszédunkban zajló háborús válság is váratlan feladatokat rótt a városvezetésre. Egy teljes félévnyi kihagyás után viszont azt állítani egy polgármesteri kiadványban, hogy működik a Kerekasztal, nyilvánvalóan inkorrekt.

Zöld Akciócsoport sajnálattal úgy látja, hogy Nyíregyháza Megyei Jogú Város vezetése továbbra sem kezeli súlyának megfelelő komolysággal a fenntarthatósági és környezetvédelmi problémákat. Az egészséges, élhető környezet romlásának megakadályozását, az élhető és zöld irányba történő fejlesztéseket csak gátolja minden be nem tartott együttműködési ígéret, minden elhallgatott súlyos környezetrombolással járó beavatkozás és tervezet.  Az értékteremtő munkában hiszünk, arra szeretnénk áldozni véges önkéntes erőforrásainkat – ezért nem veszünk részt olyan, csak nevében létező együttműködésekben, amelyek üres szavakkal, meg nem valósuló ígéretekkel akadályozzák vagy késleltetik a tényleges előrelépést élhető környezetünk, saját jövőnk ügyében.

Ezúton kijelentjük, hogy egy mára csak nevében létező, nem működő szervezetnek, mint a Nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal, nem vagyunk tagjai. Bármilyen olyan szervezetben, ami komoly szándékkal és megfelelő felhatalmazással képes előmozdítani városunk és közvetlen környezetünk élhetőségét és fenntarthatóságát, igyekszünk részt venni; és ilyen irányú tevékenységében a mindenkori felelős városvezetést együttműködéssel és őszinte, ha napi szinten fájó, de mindannyiunk számára építő kritikával támogatni.

A Környezetvédelmi Kerekasztal nyilvánvaló kudarca ellenére nem adjuk fel az építő együttműködés reményét a város felelős vezetőivel. Köszönjük egyúttal a Kerekasztal további alapító tagjainak, résztvevőinek, az általuk képviselt különböző szervezeteknek, hogy partnerként viszonyultak hozzánk. Visszautasítjuk viszont azt, hogy propagandacélokból politikai szereplőket reklámozó kiadványokban visszaéljenek nevünkkel, arcunkkal, jóhiszeműségünkkel.

A félreértések elkerülése végett, - mivel sokan hajlamosak a tényleges világot összekeverni politikai játszmákkal -  leszögezzük: A jelen nyilatkozatunk nem függ össze a közelgő országos választással, sajnos a környezeti problémák kampányidőszaktól és kurzusoktól függetlenek.

Mi, a Zöld Akciócsoport nem csak beszélünk a környezet védelméről, hanem teszünk is. 2021-es tevékenységeinkről itt lehet bővebben olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr8017783300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása