Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

A Nyírség vízhelyzete és az akkumulátor-ipar

2023. augusztus 29. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

A NYÍRSÉG VÍZHELYZETE A SZAKEMBEREK SZEMSZÖGÉBŐL (Forrás: 1, 2)

Súlyos vízhiány van a Felső-Tiszavidékén. A gazdák az aszályosodás, a vízhiány problémájával már több mint 10 éve folyamatosan küzdenek.

Romlott a felszín alatti víztestek állapota. Jelentős felszíni és főként felszín alatti vízhiánnyal küzd. A felszín alatti víztestek (talajvíztest, rétegvíztest) nagyon rossz mennyiségi állapotban vannak. A hazai talajvízkészletek veszélyeztetettsége vizsgálat során 1. Fokozottan veszélyeztetett, jelentős tartós vízhiányt állapítottak meg a Duna-Tisza közi hátság, Nyírség, Hajdúhát területén. (Ezek az ivóvíz ellátás szempontjából fontosak.)

A térség élhetőségének, gazdasági feltételeinek (erdő-, mezőgazdaság) rosszabbodása.

Az ipari vízigény is megnövekedett. A víztestek állapotának javulása szükséges, a vízkivétel és vízigények csökkentése, vízkészletek növelése.

Fontos a fejlesztések igazítása a rendelkezésre álló vízkészletekhez (…). Nem csak az aszály az ok! Ágazatok közötti konfliktusok!

A vízkészletek lokális vagy regionális mértékű kimerülése veszélybe sodorja valamennyi, erre épülő ágazat fennmaradását és az egészséges ivóvízhez való jogát a térségben. Véleményük szerint ennek vizsgálata a jelenlegi eljárás keretében kellene, hogy megtörténjen, az itt élők és a beruházók érdekeit szem előtt tartva.

A VÁROSVEZETÉS SZEMLÉLETE A VÍZHELYZETRŐL NYÍREGYHÁZÁN (Forrás: 3)

2.o. „Tisztított szennyvízből nyert „ipari víz” felhasználási kötelezettség: A nagy vízigénnyel rendelkező beruházók felé kötelező elvárás, hogy ivóvíz helyett „ipari víz” kapacitás kerüljön felhasználásra a gyártási tevékenység során.” 

Tisztított szennyvíz marad -e Nyíregyháza és környéke lakosságának újabb ivóvíz előállítására, a mezőgazdasági területeink, erdőink vízellátására, az élelmünk megtermelésére, a fáink, zöldfelületeink megtartására?

3.o.„A városvezetés természetesen foglalkozik azzal, hogy a szükséges vízigényt hogyan, miből elégítené ki az alapvető lakossági igények sérelme nélkül, a felszín alatti víztestek jó mennyiségi állapotának fenntartása mellett.” 

A városban a felszín alatti víztestek jó mennyiségi állapotának fenntartása eleve kizárt, mivel a szakemberek megállapították, hogy nagyon rossz állapotban van. A városvezetés, a kormány nem veszi figyelembe Nyíregyháza súlyos vízhiányos helyzetét az akkumulátor ipari fejlesztésekor.

A MÁR ÉPÜLŐ W-SCOPE ÉS BOYSEN AKKUMULÁTOR ÁGAZATI ÜZEMEK TERVEZETT VÍZIGÉNYE ÉS NYÍREGYHÁZA LAKOSSÁGI VÍZIGÉNYE (Forrás: 4, 5, 6)

W-SCOPE SZEPARÁTOR FÓLIAGYÁRTÓ ÜZEM

Ipari víz össz.: 5760 m3/nap

Ivóvíz össz.: 120 m3/nap

Szennyvíz (kommunális+ hűtő) össz.: 384 m3/nap

Összesen: 5880 m3/nap

 

BOYSEN BUTTERY AKKUMULÁTOR TAKARÓ- ÉS TARTÓLEMEZ LÉTESÍTMÉNY

Kommunális vízigény: 21,5 m3/nap    Kommunális  Csúcs vízigény: 93,6 m3/nap       (?)

Technológiai vízigény: 180 m3/nap     Technológiai Csúcs vízigény: 152,64 m3/nap   (?)

Összesen: 201,5 m3/nap                        Összesen Csúcs vízigény: 246,24 m3/nap

A BOYSEN üzem környezeti hatásvizsgálati dokumentációjából (Forrás: 1) emellett kiderül, hogy a déli ipari park területén a következő vízellátási kapacitásfejlesztést tervezik:

5 000 m3/nap (első ütem)

15 000 m3/nap (második ütem)

25 000 m3/nap (harmadik ütem)

 

A városvezetés a fenti tanulmánynak a megjelenésekor az akkumulátorgyár létesítésének a szándékát még egy cikkben álhírnek nevezte. Elképzelhető mégis, hogy a kapacitásbővítési tervek mögött egy akkumulátorgyárral összevethetően nagy vízigényű beruházásra irányuló tervek húzódtak meg?

Ezeknek a számoknak az értelmezéséhez érdemes elolvasni, hogy 2022.07.14-én mit nyilatkozott városunk vízfogyasztásáról a Nyírségvíz Zrt. vezetője a szon.hu hírportálnak (Forrás: 5):

„Megnyugtatom a lakosságot, a Nyírségvíz Zrt. működési területén megfelelő vízbázis kapacitások, illetve tisztító kapacitások állnak rendelkezésünkre. 91 településen szolgáltatunk több mint 350 ezer embernek egészséges ivóvizet. Egy normál meleg napon Nyíregyháza vonatkozásában 15 ezer köbméter körüli volt a vízigény, a nagyon meleg, kánikulai napokban ez duplájára, több mint 30 ezer köbméter/napra növekedett – nyilatkozta Galambos Sándor.”.

A déli ipari park vízellátási kapacitásának tervezett bővítésének már a második ütemében megjelölt érték (15 000 m3/nap) tehát már eléri egy átlagos nap ivóvíz-szolgáltatásának a mértékét! A harmadik ütemé (25 000 m3/nap) pedig messze meghaladja azt. És ez még csak az egyik iparterület a város körül.

A különféle nyilatkozatokban és tanulmányokban megjelenő számokban könnyű összekavarodni, de mintha nem is lenne igazán törekvés arra, hogy mindez jól érthető és áttekinthető legyen. Ha van türelmünk kibogarászni és egymás mellé tenni az adatokat, furcsa összefüggések és ellentmondások merülhetnek fel.

A városvezetés akkumulátorgyárral kapcsolatos kommunikációjában, fizetett hirdetéseiben rendszerint hangsúlyozza a környezetvédelem fontosságát, a természeti erőforrások védelmét. Elvben jól hangzik, hogy a vízigény 90 %-át tisztított szennyvíz felhasználásával tervezik kielégíteni. Viszont felmerül a kérdés:

- Naponta hány m3 tisztított szennyvíz-igénye van (ez lenne a 90%) az akkumulátorgyárnak, és azt milyen forrásból tervezik biztosítani? Keletkezik-e annyi tisztított szennyvíz nap mint nap, amire a gyáraknak szükségük van?

- a 90%-on felüli  10% tiszta vízigény naponta hány m3 vizet jelent, és azt milyen forrásból tervezik biztosítani?

Forrás:

  1. Felső-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság

zöldhatóság oldala  http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/7571-2022

felso-tisza_videki_vizugyi_igazgatosag_szakmai_eszrevetele.pdf

https://m.blog.hu/zo/zoldakciocsoport/image/felso-tisza_videki_vizugyi_igazgatosag_szakmai_eszrevetele.pdf

  1. Felső- Tiszavidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács

2022, 2023 ülések jegyzőkönyve

3.Alpolgármesteri válaszlevél a Zöld Akciócsoport kérdéseire

https://zoldakciocsoport.blog.hu/admin/post/edit/18120942 https://m.blog.hu/zo/zoldakciocsoport/image/zold_akciocsoport_level.PDF 

  1. http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/sites/default/files/komplex/hirdetmenyek/k%C3%B6zlem%C3%A9ny.pdf

://ftvktvf.zoldhatosag.hu/7571-2022 

https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2022/07/a-kanikulaban-duplajara-nott-nyiregyhaza-vizfogyasztasa

  1. Forrás: https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2022/07/a-kanikulaban-duplajara-nott-nyiregyhaza-vizfogyasztasa
  2. https://www.nyiregyhaza.hu/post/ne-doljon-be-az-alhireknek-nem-akkumulatort-gyartana-az-uj-beruhazo-nyiregyhazan-2023-01-25

 

 

 

370937930_3654210721479821_6419875072500541065_n.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr6518203595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása