Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Veszélyben a sünök - FRISSÍTVE

2023. június 22. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

A blogbejegyzésünk megjelenésével szinte egyidőben, a kapcsolatfelvétel után alig öt nappal megkaptuk Nagy Szabina képviselő asszony válaszát, melyet változtatás nélkül közlünk.

Nagyon köszönjük, hogy bejelentésünkre a nyári szabadságolások ellenére gyors és részletes tájékoztatást tartalmazó választ adott. Bízunk abban, hogy együttes fellépéssel a hasonló esetek a jövőben megelőzhetőek lesznek!

 

"Kedves Csapat,
Köszönettel megkaptam levelüket. 
A levéllel kapcsolatban az alábbiakról tudom tájékoztatni Önöket.
A Jósavárosi Polgárőrök önként vállalt szolgálataik alatt minden alkalommal tesznek egy kört a Robinson dombon és annak környékén, ellenőrzik, hogy rendben van e minden.
A Május 1 tér 11.szám alatti 10 emeletes toronyház tetején 2 kamara is figyeli a Robinson dombot, valamint  az Ungvár sétány 1 szám alatti toronyház tetején is van egy kamera, amely segíti a közbiztonság megtartását. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem fordulhatnak elő vandálkodások, vagy nem akadhatnak problémák.
Azonban, ha vandalizmust, garázdaságot tapasztalnak, vagy bármiféle rendellenességet, akár Önök, akár a lakosok, kérem Önöket, azonnal hívják a rendőrséget, tegyenek bejelentést, hogy időben sikerüljön megfékezni a garázdálkodókat. Az ilyen jellegű probléma, már rendőrségi hatáskör.
A felém jelzett problémát én is továbbítom a rendőrséghez, és jelzem a polgárőröknek is, hogy továbbra is fokozott figyelemmel legyenek az említett területen.
Továbbá megadom a Jósavárosi Polgárőr Egyesület elnök asszonyának a telefonszámát, akivel nyugodtan felvehetik a kapcsolatot és az ilyen ügyekben bátran tudnak egyeztetni, hogy a rendőrség munkáját segítve, hol szükséges fokozottabb polgárőri szolgálat.
Jósavárosi Polgárőr Egyesület - elnök Turóczi Kinga
Köszönöm a jelzést!
További jó munkát kívánok!
Üdvözlettel,
Nagy Szabina"

 

 

Minden ellenségesség között a legveszélyesebb a közöny!

Márai Sándor

Felháborító! Gyalázatos!” Ezek és hasonló szavak jutnak eszébe minden jóérzésű embernek, amikor az alábbi „hírek” ütik meg füleit. Amikor a „sötét Szabolcs” kifejezés megalapozott mert újra és újra ostoba tettekkel alátámasztott.

 

 

De miről is van szó? „A Robinson dombon … a rácsos kőfalból kiszedett kövekkel … kamasz gyerekek … sünöket ütnek agyon.” Amikor egy jósavárosi hölgy felhívta erre a szörnyűségre csoportunk figyelmét, mindannyian ledöbbentünk. Ez a mélységekig gonosz tett, mely mögött tudatlanság és felelőtlenség áll, nemcsak az állatvédőkből, környezetvédőkből vált ki indulatokat, de minden jóérzésű emberből.

Kérdések cikáznak ilyenkor a fejekben. 
Hol vannak ezeknek az állatkínzó kamaszoknak a szülei?
Miért mennek el mellettük szó nélkül az arra járók?
Az ott lévő népszerű kutyasétáltatóban tartózkodó emberek ebből semmit sem vesznek észre?
Vagy ott tartunk, hogy nem mer nekik szólni senki? Állítólag az arra közlekedőket is megdobálják.

A körzetben illetékes képviselő asszonyt tájékoztattuk a tapasztaltakról, felhívtuk figyelmét a vandalizmusra, rongálásra, állatkínzásra és javasoltuk a polgárőrség bevonását is a későbbi hasonló esetek elkerülése érdekében. Várjuk visszajelzését. Aggódunk azon, hogy mielőbbi fellépés hiányában az eset megismétlődhet.

A keleti sün (Erinaceus Roumanicus) nem veszélyeztetett, de VÉDETT ÁLLAT! Eszmei értéke 25 000 ft!

A védtelen tüskés gombóc nemcsak a mesékben szelíd és kedves, de a valóságban is hasznos tagja a városi élővilágnak. De miért jó, ha élnek sünök a városban (is)? Ezek a viszonylag észrevétlen éjszakai életet élő emlősök hatalmas hasznot hajtanak a kártevő rovarok, lárvák és csúszó-mászók megtizedelésével. Minden egészséges kertben, zöld területen vannak sünök. Kellenek sünök! Szükség van rájuk! Ők az adott terület „házmesterei”. „A sün a jó kertész barátja.” Kárt nem okoznak, hiszen a növényzetet nem bántják, nem ásnak, nem túrnak, ürülékük – bár észrevehető - nem zavaró.

A városban (és közutak mentén) élő tüskéshátúak legnagyobb „ellenségei” a gépjárművek … és a kutyák. A sünöknek elég gyenge a látásuk, ezzel ellentétben hallásuk és szaglásuk kiváló. Sajnos ez sem vértezi fel őket az imént említett „pusztítóik” ellen. A sünök életét a paraziták is megnehezítik: különösen a kullancsok és a bolhák előszeretettel vámpírkodnak rajtuk. Az említett sün-problémák mellé igazán nem hiányoznak a kegyetlenkedő, unatkozó huligánok!

Kérünk minden városlakót, ha észlel olyat, hogy sünöket (vagy bármilyen állatot) bántalmaznak, ne hagyja azt szó nélkül! Ha nem mer fellépni, akkor értesítse a hatóságokat, polgárőrséget.!

A közönyösség pestise sok mindenre hozott már pusztulást.

Frank Herbert

 

353195474_1240593229977899_1961958515060102426_n.jpg

 A kép illusztráció

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr6518151472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása