Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

LOMBTÁR – a közterületi fákért

2022. szeptember 20. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

A Zöld Akciócsoport elhatározta, hogy önkéntesek segítségével fölméri és közkinccsé teszi Nyíregyháza közterületi fáinak legfontosabb adatait.

fakataszter_logo_1.jpg

 A világ számos településén felismerték már, hogy a városi fák a zöld közvagyon részét képezik, aminek adatait pontosan nyilván kell tartani és nyilvánosság elé tárni. Magyarországon is jogszabályi előírás vonatkozik a zöldterületek nyilvántartására, de ezt sajnos nagyon ritkán veszik komolyan az erre hivatott szervek. Ha viszont körbetekintünk, világszerte számos település (köztük óriási kiterjedésű, és hatalmas faállománnyal rendelkezők is, mint pl. New York, London) működtet olyan könnyen kezelhető online felületet, ahol a település minden egyes közterületen álló fájának adatai nyilvánosan elérhetők (az adott fa faja, méretei, állapota, pénzben kifejezett értéke, stb.). Magyarországon is több település részéről látunk hasonló kezdeményezést (pl. Budapest: Fatár, de információink szerint más településeken is előrelépés történt a fák kataszterezésében).

Nyíregyházán több ízben fordultunk az illetékes szervekhez városi fák adatait illetően, de mindeddig használható konkrét információt nem kaptunk, ami alapján valóban nyomon követhető lenne a faállomány helyzete akár a teljes város területét, akár a friss ültetéseket vagy a kivágott fákat illetően. Mindeközben ellentmondásos és nehezen követhető számok repkednek az újonnan telepített fák számáról, a zöldfelület javulásáról. Mindennapos tapasztalatunk viszont azt sejteti: a nyíregyházi közterületi faállomány állapota romlik. Rendszeresen kapunk lakossági jelzéseket arról, hogy erejük teljében levő fák esnek beépítés áldozatául, védett fák környezetében zajlanak a gyökérzónát pusztító beavatkozások, nemrég telepített fácskák száradnak ki nagy számban.

Szeretnénk tisztán látni, és megalapozni egy olyan nyilvános adatbázist, ahol pontosan nyomon követhető, mi is történik városunk közterületi fáival. Ez a jövőben sokat segíthet egy felelős városvezetésnek is abban, hogy a zöldfelületek gondozása, tervezése, a nemkívánatos konfliktusok megelőzése hatékonyabb legyen. Szeretnénk egyúttal segíteni a lakosság tudatosítását is, a fák világának jobb megismerését.

 Ezért léptünk: 2022 szeptemberében saját elhatározásunkból és erőnkből, mintegy másfél éves – több szakértő bevonásával történt – előkészítő munka és több fázisú tesztelés után elindult a felmérés!

 A LOMBTÁR

A Zöld Akciócsoport saját erőből, adományok segítségével elkészíttetett egy könnyen kezelhető mobiltelefonos applikációt, az androidos készülékeken futtatható LOMBTÁRat. Ezzel az applikációval - az akciócsoportunknak segítségüket felajánló szakmai vezetők irányításával – kisebb önkéntes csapatok kezdhetik meg a városi fák adatainak felmérését. Minden felmért fa pontos helye, faji hovatartozása, méretei, állapota, fontosabb környezeti viszonyai rögzítésre kerülnek és fotódokumentációval együtt központi szerveren tárolásra kerülnek, ahol felkért önkéntes szakértők minőség-ellenőrzés után validálják azokat.

(Az applikációt csak regisztrált felhasználók használhatják, akik jogosultságát megfelelő képzést követően az adminisztrátorok hagynak jóvá!)

screenshot_20220822-091409_lombtr.jpg screenshot_20220822-091723_lombtr.jpg screenshot_20220822-092011_lombtr.jpg

Az őszi szezon hátralevő részére kitűzött célunk, hogy városunk néhány mintaterületén nagyságrendileg 1000 fa felmérésre kerüljön a LOMBTÁR segítségével. Majd ennek az első adatsornak az értékelése a szakmai háttér további finomítása után 2023-ban készen fogunk állni arra, hogy Nyíregyháza akár egész belterületén fel tudjuk mérni a közterületi fákat.vagolap041.jpg

Mekkora fába vágtuk a fejszénket?

A kezdeményezés mindeddig több százezer forintnyi költségét egyelőre saját erőnkből és adományokból álltuk, több száz óra önkéntes munkát beletéve. A továbblépéshez – a nyilvános, felhasználóbarát LOMBTÁR honlap elkészítése, az applikáció karbantartása, más operációs rendszerű telefonokkal kompatibilissé tétele stb. – komoly forrásokra lesz még szükségünk. Emellett szakmai stábunk kapacitásai is végesek.

Mindenképpen szükségünk van tehát munkánk továbbviteléhez pénzbeli támogatásra! Az alsó hangon 2-3 millió forintos becsült költség egy önkéntes szervezet számára ma nehezen megugorható, de reméljük, a fákért felelősséget érző személyek, szervezetek, cégek össze tudják adni. A fák által nyújtott ökológiai szolgáltatások értéke sok nagyságrenddel több ennél.  Ha azt nézzük, hogy a nyíregyházi Árok utcában 2021 decemberében kivágott egészséges védett japánakác – a városi Főkertész által kiszámított – pénzben kifejezett értéke 50 000 000 (ötvenmillió) forint volt, a LOMBTÁR továbbfejlesztésének finanszírozása a lehető legfontosabb befektetések egyike.

Nagyon számítunk emellett olyanokra, akik megfelelő szakmai segítsége mellett rendszeresen részt tudnának venni önkéntesként a fák felmérésében. Kiemelten nagy szükségünk van emellett olyanokra, akik megfelelő szakmai ismeretek (pl. biológus, kertészmérnök, erdőmérnök, stb.) birtokában az önkénteseket koordináló szakmai stábunkat tudná erősíteni. fe_307381518_616850660027512_2400445354329112874_n.jpg

Az első sikerek

A tesztfelvételek után 2022 szeptember 17.-re, szombatra toboroztunk önkénteseket, amiben elsősorban a Nyíregyházi Egyetem oktatói segítettek. A diákokból, oktatókból, és a Zöld Akciócsoport tagjaiból álló csapatot dr. Szigetvári Csaba biológus vezette be applikáció használatába és a fák felmérésének alapjaiba a Bujtosi Városliget parkjában. Mintegy egy órás bevezető gyakorlást követően a 2-5 fős csoportok rögtön belefogtak az önálló - a szakmai vezető segítségével – folytatott fafelmérésbe. Mintegy kéttucatnyi fa felmérése után közösen összegeztük a tapasztalatokat, felmerülő kérdéseket. 

A fák felmérését a már gyakorlatot szerzett csapattal továbbra is folytatjuk, a legközelebbi közös felmérési akcióról, amibe be lehet kapcsolódni, a Zöld Akciócsoport felületein fogunk hírt adni.

 A kizárólag közösségi adományozással létrehozott LOMBTÁR applikációt és fejlesztését, a fák felmérését Te is támogathatod adományoddal, vagy önkéntes munkáddal

A Zöld Akciócsoport számára elkülönített számlaszám: Tabulapláza Alapítvány: 68800099-11104737, vagy PayPalon keresztül: tabulaplaza@gmail.com. Mindkét esetben írd a közleménybe: Lombtár App.

Köszönjük!

 További információ és kapcsolat:

email: lombtar.nyiregyhaza@gmail.com

telefon:

  • Szigetvári Csaba (szakmai koordinátor): +36205123311
  • Fekete Éva (általános jóságkoordinátor): +36305477637

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr1117936088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása