Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Közmeghallgatás, avagy polgármester előtt a haszontalan zöldek

2022. július 29. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Tárgyalások, önkormányzati tervekhez írásbeli javaslatok benyújtása, petíciók, e-mailek után úgy döntöttünk, hogy megszólítjuk a lakossági közmeghallgatáson a közgyűlést zöldvagyonunk védelme, a fák megfelelő vízellátásának biztosítása témájában. 2022. július 21-én kéréssel, javaslattal fordultunk a város vezetésével, szolgálatával megbízott, komoly pozícióban lévő közösséghez, a képviselő-testülethez. A következő levél került felolvasásra és e-mailben elküldésre a Testület tagjai részére:

"Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő-testület!

Megalakulásunk óta több esetben is igyekeztünk felhívni figyelmüket a klímaváltozás veszélyeire városunkban, a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás fontosságára. Az utóbbi években saját bőrünkön tapasztaljuk, látjuk, hogy a krízis nem jövőkép, a jelenben van, minden következményével együtt, melyek veszélyeztetik a nyíregyházi növény- és állatvilágot, a nyíregyházi emberek életét. Az Önök által kitűzött célokkal egyetértünk:

"-A természeti tőke védelme, megőrzése és növelése.

- A polgárok egészségének és életminőségének javítása.

- A környezetvédelmi irányítás megerősítése.

- Nyíregyháza Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Program (2021-2026) végrehajtásának civil kontrollja, megvalósításának támogatása."

Két éve figyelemmel kísérjük városunk faállományának kezelését, annak csökkenését és következményeit. Régiónkat súlyos aszály sújtja, a városi belterületeken sztyeppésedés tapasztalható, ezért úgy érezzük, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a városi zöldterületek megőrzésére, a fák gondozására.

Amellett, hogy pontosan kidolgozott stratégiára van szükség, azonnal cselekednünk is kell! Szeretettel ajánlottunk eddig is figyelmükbe követendő hazai példákat és lehetőségeket a vízmegtartással kapcsolatban. Várhatóan ismét hőhullám éri el régiónkat, az idén vagy a tavaly ültetett facsemeték életben maradási esélye csökken, így instant intézkedésre is szükség van! Szeretnénk két fontos lépést javasolni:

1. Lakosság bevonása a városi közterületi fás szárú növények öntözésébe

Több nagyvárosban és fővárosi kerületekben önkormányzati felhívásra lakóközösségek, magánszemélyek, cégek, intézmények örökbe fogadják a közterületi zöldfelületeket, vagy nyári hónapokban vállalják a közvetlen környezetükben élő facsemeték öntözését. Összefogásra van szükség, különben a múlt évekhez hasonlóan idén is nagyszámban száradnak ki fák, cserjék, amely jelentős anyagi és ökológiai veszteség is városunk számára. Az, hogy szezonálisan kidobjuk a kiszáradt csemetéket és pótoljuk, majd a folyamat többször ismétlődik, ez nem fenntartható!

Mivel csoportunk többszöri kérésre sem kapott adatokat az ültetett fák számáról és helyeiről (lakossági adatkérés), így szeretnénk kérni, városunk képviselői az önkormányzat hozzáférhető felületein tájékozódjanak kerületeikben az utóbbi években ültetett facsemeték helyeiről, és vegyék fel a kapcsolatot a lakosokkal, közös képviselőkkel, intézményekkel, hívják fel a figyelmet a gondozás fontosságára, az egyéni felelősségvállalás jelentőségére. A cél, hogy mindenki közvetlen környezetében ragadjon vödröt és heti több alkalommal öntözzön akár egy darab közterületi fát, mindannyiónk érdeke! Erre kiváló eszközök a város médiafelületeinek akár napi használata is a témában. A zöldfelület örökbefogadási program országszerte zajlik, jó tapasztalatokról olvashatunk.

2. A zöldfelületek vízmegtartási kapacitása növelése céljából szeretnénk javasolni:

- a Nyírvv zöldfelületkezelő csoportja gondolja újra a gondozási módszereit. Városszerte megfigyelhető, ahol tövig vágják a gyepet, másnapra kiszárad. A gondozottság nem feltétlenül jelenti a szalmasárgára égetett élettelen zöld felületeket. A hosszabbra hagyott gyep vizet tárolva táplálja a környezetében élő gyökereket, port köt meg, oxigént termel, és számos élőlénynek ad életteret.

- Úgy érezzük, fontos, hogy az önkormányzat kihasználja azon pályázati lehetőségeket, melyek támogatják az oktatási intézmények és a lakosság számára a csapadékvíz felfogását, tárolását, így segítve a vízkészleteinkkel való helyes gazdálkodást. Kérjük, mutasson példát ebben az önkormányzat, tegyen szemléletformáló lépéseket, támogassa a lakosságot vízmegtartási eszközök beszerzésében!

- Emellett szeretnénk, ha szintén támogatnák a Nyírvv által kezdeményezett öntözőzsákok megfelelő időben való kihelyezését minden gondozást igénylő csemete törzsére, hiszen hatékonysága országszerte bizonyított. Amennyiben költségekben kedvezőbbnek tartják, ajánljuk szíves figyelmükbe Prof.dr. Simon László egyetemi tanár által ajánlott speciális öntözőcsövet fiatal fákhoz.

A várost érintő környezetvédelmi problémákról fontosnak tartjuk az átfogó, folyamatos egyeztetést és megoldások találását. Csoportunk önkéntesei továbbra is igyekeznek a lakosság észrevételeit közvetíteni Önök felé, és a más városokban alkalmazott lépések pozitív tapasztalatait megosztani a város vezetésével.

Hamarosan összegyűjtjük eddigi önkéntes munkánk részleteit, és tájékoztatásul elküldjük az Önök részére.

További segítséggel szívesen állunk rendelkezésükre.

Tisztelettel: Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Nyíregyháza, 2022. július 21."

 Fenti levelünk felolvasását követően elsőként a Polgármester úr reagált.

Hangsúlyozta, hogy a Zöld Akciócsoport nem ellenőrző szerv, sértő a felszólalás. Elmondta: azt hitte, aggódó közösség vagyunk, ugyanakkor a Zöld Akciócsoport csak kritizál, semmit nem csinál.

 

A szökőkút témáját vetette fel, hogy azzal kapcsolatban valótlant állítottunk. A „ragadjon vödröt” kifejezést (melyet a debreceni vizesvödör-challenge és a „Fogj egy vödröt!” szolnoki civil kezdeményezés példájára fogalmaztunk) emelte ki még a felszólalásból, annyiban, hogy egy ellenzéki képviselő hasonló indítványt tett részükre aznap. Dicső Péter úr, közterület-kezelési igazgató lett felkérve, hogy a Nyírvv részéről válaszoljon. Elmondta, hogy a Nyírvv mindent megtesz a zöldfelületekért, pl. a városban a locsolókocsik számát kettőről négyre emelték.

Mivel több területet érintettünk, kértük tőlük, hogy e-mailben is kapjunk választ felvetéseinkre. Amint elérhetővé válik a közmeghallgatás jegyzőkönyve, ill. megkapjuk a válaszlevelet, közölni fogjuk.

A fenti tárgyszerű beszámoló alapján valószínűleg olvasóink számára is kiderült, hogy az általunk felvetett kérdések ezúttal nem találtak értő fülekre a városvezetés részéről. Magunk is őszinte megdöbbenéssel fogadtuk, hogy megalapozott problémafelvetésünket és előremutató javaslatainkat hogyan fogadta Polgármester úr; válaszát mind a tartalom, mind kommunikációs stílus szempontjából nehezen tudjuk értelmezni.

Célunk továbbra is az, hogy városunk élhető környezetét megóvjuk. Bár a „Zöld Város” polgármesterének reakciója elszomorító, semmiképpen nem szeretnénk olyan harcokba belemenni, amelyek elterelik energiáinkat a fák életének, a zöldterületek megóvásának feladatától. Ahogy az elmúlt 2 évben is nyaranta heti több alkalommal vödröt fogtunk, hogy megmentsük azokat a fákat, aminek öntözésére kevés volt a Város kapacitása, eztán is így teszünk, és örülünk neki, hogyha Nyíregyházán is minél többen bekapcsolódnak ebbe az országszerte egyre több helyen működő mozgalomba. 

289057644_1245107269565870_7355458274347459739_n.jpg295292977_3459415170997021_2182765760126805355_n.jpg295404239_3459414987663706_3664018111625540089_n.jpg

szemet1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr8417893503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása