Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

FRISSÍTÉS - Beffuladt a füstbe a kerekasztal?

2021. november 25. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

levego.jpg

dr. Ulrich Attila

Alpolgármester, a nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal Alelnöke

 

Tisztelt Alpolgármester Úr!

Az alábbi levelet, mivel minden nyíregyházi lakost érintő közügyről, és egy nyilvános testület érintettségéről van szó, indokoltnak tartjuk széles körben közzétenni, ezért a Nyíregyházi Akciócsoport blogján keresztül is közöljük.

Két és fél hónapja hiába várjuk a Környezetvédelmi Kerekasztal újbóli összehívását*, amit már hetekkel ezelőtt kezdeményeztünk.

Különösen sürgetőnek érezzük a levegővédelmi témában illetékes felelősökkel való egyeztetést, szeretnénk tájékozódni, valamint segítséget nyújtani  azokban a feltétlenül szükséges operatív lépésekben, amelyeket az önkormányzat, illetve egyéb szervek megtehetnek.

Nyíregyháza levegőminősége több hete az ország legrosszabbjai közé tartozik, ami bármikor aggasztó lenne, de jelenleg, a COVID-járvány várakozásokat felülmúló újabb felfutása idején – amint azt tudományos közlemények igazolják – még közvetlenebb veszélyt jelent a nyíregyházi lakosok életére és egészségére.  Csalódottan vesszük tudomásul, hogy ez a folyamatosan fennálló és egyre súlyosbodó légszennyezettségi állapot (amit a Kerekasztal legutóbbi ülésén világosan előre jeleztünk) csak számunkra égető probléma.

Nagy csalódással fogadtuk 2021. november 24-én kelt levelüket, melyben közlik, hogy a kerekasztal üléseit bizonytalan időre felfüggesztik a járványhelyzetre hivatkozva. Kaptuk ezt azon a napon, amikor a városunk vezetősége ukrán delegációt fogadott, és a médiafelületeken maszk nélküli fotókat láthatunk a tárgyalásról. Ez az ellentmondó helyzet aligha kíván kommentárt. Tudomásul vettük, hogy értékrendjükben mennyire fontos a Környezetvédelmi Kerekasztal, a város lakossága életét, egészségét befolyásoló káros környezeti hatások. Természetesen megértjük, hogy a személyes összeülésnek vannak egészségügyi kockázatai ebben az időszakban, de a XXI. században semmi akadálya nem lenne pl. online megtartott üléseknek. A Kerekasztal megalakulásakor reménykedve, bizakodva fogadtuk a lehetőséget arra, hogy szakemberekkel, környezetvédelmi témákban tájékozott civilekkel összefogva meginduljon egy eredményes operatív tervezés és kommunikáció. Mostanra sajnos veszni látjuk annak reményét, hogy önkormányzati- civil összefogás jöjjön létre a lakossági szemléletformálásban, környezetvédelmi kérdésekben.

 A megválaszolatlan levelek száma azóta is nő, fontos közérdekű információhoz nem jutunk hozzá továbbra sem. Kedvünket nem szegi, a magunk részéről elhivatottan folytatjuk amit elkezdtünk, saját erőforrásainkból, a lehetőségeink határait olyan irányban tágítva, ahol tényleges, a környezetvédelmet, városunk lakóinak egészségét valóban komolyan vevő partnereket tudunk találni. Ha a Városháza részéről továbbra is komoly a szándék minderre, annak szeretnénk mielőbb egyértelmű és világos jelét látni.

Tisztelettel: Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Nyíregyháza, 2021. november 25.

 

*A szervezeti és működési szabályzat értelmében minimum kéthavonta üléseznie kell a Kerekasztalnak. Az utolsó ülés szeptember 15-én volt. Mivel az elnöki poszttal kapcsolatos szavazás még nem történt meg (csupán a jelölés), a Kerekasztal alelnökének felelőssége az ülés összehívása


--------------------------------------------FRISSÍTÉS--------------------------------------------------------------------------------

 

A Zöld Akciócsoport korábbi blogbejegyzésére reagálva Ulrich Attila alpolgármester úr soron kívüli találkozó összehívását kezdeményezte, melynek elsődleges témája a városunk levegőminőségének javítására irányuló rövid- és hosszútávú cselekvési terv egyeztetése, ismertetése. A találkozón részt vett Zákány Zoltán környezetvédelmi referens és Rozinka Zsolt Illés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal Zöld Hatóságának főosztályvezetője.
A találkozó elején alpolgármester úr elmondta, a város 70 mérőszenzorból álló hálózat kiépítését tervezi a tavaszi időszakig. A műszerek kihelyezése mellett mobil mérőautó beszerzése és egy levegő iroda létrehozása is tervben van a városban. Mindezek együttes célja a levegőminőség átfogó és folyamatos monitorozásával a szennyezők lokalizálása és a forrás feltárása után azok felszámolása.
A Zöld Akciócsoport képviselőinek részéről elhangzott, hogy az Önkormányzat fent említett tavaszi fejlesztéséig is van teendő a városban, hiszen városunk levegője a fűtési szezon miatt tartósan szennyezett, gyakran fordulnak elő hosszabb-rövidebb időszakok, mikor a levegő minősége problémásnak mondható.

Rozinka Zsolt elmondta, a média által gyakorta hangoztatott kiemelkedően rossz nyíregyházi levegőminőség fals információkon alapszik. Ezeket az eredményeket ugyanis a kihelyezett szenzorok mért értékeinek átlaga adja, és míg Debrecenben több helyen, így a Nagyerdőn is van szenzor, Nyíregyházán a Széna téren, a város legforgalmasabb pontján található az egyetlen mérő állomás. Érthető tehát, hogy miért tűnik városunk levegője rosszabbnak, mint például Debrecené.

Ezt az állapotot számolja fel a tervezett hálózat.

A ZA önkéntesei a beszélgetés további részében számos olyan problémáról tájékoztatták a jelen lévő illetékes szakembereket, melyekkel szemben azonnali összehangolt fellépést sürgettek.
Egyik ilyen, a helytelen és szabálytalan lakossági tüzelés. A város több pontján tapasztalható, hogy a nedves fával, rossz minőségű, vagy illegális tüzelőanyaggal (szeméttel, bútoripari hulladékkal) fűtő lakosok teljes utcákat, kerületeket árasztanak el mérgező füsttel, veszélyeztetve ezzel a környéken élők -bele értve a fokozottan veszélyeztetett csecsemőket, kisgyermekeket, időseket és krónikus betegeket is- egészségét és egészséges környezethez való alapjogát és egészségét. Az illetékesek elmondták, például a bútor gyártók folyamatos ellenőrzés alatt állnak, két esetben intézkedésre is sor került, hiszen a ragasztott bútoripari hulladékok tüzelőként értékesítése tilos.
A ZA önkéntesei felhívták az illetékesek figyelmét a város közösségi felületein tapasztalható visszásságokra is. Gyakran tapasztalható, hogy bontásból származó faanyagot, építkezés hulladékait, vagy kivágásra szánt fákat kínálnak tüzelőként. Ez pedig tisztán mutatja, hogy nagyon komoly hiányosságok vannak a lakosság ismereteiben a témában.

E hiányosságok enyhítése érdekében a Zöld Akciócsoport tervezett akcióihoz a város illetékeseinek segítségét kérte. Megállapodtak abban, hogy a város kommunikációja nyomatékot adhat egy civil kezdeményezésnek, így közös fellépés készül az álló helyzetben járó motorral állás, mint rossz szokás és felesleges szennyezés ellen, valamint kampány készül annak érdekében, hogy javítsák, szélesítsék a lakosság fűtéssel kapcsolatos ismereteit, szokásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr816765324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása