Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Egy sóstói egyeztetésről – ami a médiában megjelent, és ami történt

2021. augusztus 02. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza
NYILATKOZAT
A Nyíregyházi Zöld Akciócsoport ezúton nyilatkozik arról, hogy a „Fakivágás – 11 sérült, kiszáradt fát vágnak ki Sóstón a központi parkban” címmel a nyiregyhaza.hu oldalon, illetve a Nyíregyházi Naplóban megjelent cikkekben állítólagos véleményünket úgy közölték, hogy csoportunk képviselőit első kézből meg nem kérdezték. A cikkben olyan félrevezető megfogalmazások jelentek meg a Zöld Akciócsoporttal összefüggésben, amelyek nem képviselik álláspontunkat. A cikkben emellett a Környezetvédelmi Kerekasztalnak – melynek a Zöld Akciócsoport is alapító tagja – is olyan ügyben tulajdonítanak támogató álláspontot, mely ügyben a Kerekasztal semmilyen határozatot nem hozott, sőt, amely ügyről nem is tárgyalt.
Röviden összefoglaljuk saját szemszögünkből a történteket, hangsúlyozva a pozitív elemeket is: 2021. július 22-ére telefonon meghívást kaptunk Sóstóra, fák szemlézésére a városvezetés részéről. Fontosnak érezzük, hogy a fenntarthatóság, Sóstó értékvédelme témájában megfelelő párbeszéd alakuljon ki a város vezetői, a zöld civilek, a lakosság között. Ezért is tartottuk kötelességünknek, hogy az egyeztetésre elmenjünk. A sóstói szökőkút-projekttel kapcsolatban több lépésben is, többféle módon is jeleztük elutasító álláspontunkat, kifogásainkat. Az új szökőkút építését, a szökőkutak összekötését értékes zöldfelületek csökkenésének, hatalmas veszteségnek éljük meg továbbra is. A projekttel kapcsolatos 53 fáról szóló döntési folyamatba lettünk bevonva, mely lépést pozitív elmozdulásnak tekintettünk a párbeszéd szempontjából. Tizenegy kiszáradt fa sorsáról voltunk azonos véleményen a szakemberekkel. A pótlás és a zöldfelület rekonstrukciója iránti aggodalmunkat nem sikerült eloszlatni. Úgy érezzük, városunkban a fák kiszáradásának megelőzésére több képzett gyakorlati szakemberre lenne szükség, ehhez megfelelő anyagi háttér, figyelem, szakmai csoport biztosítására a fenntartók részéről. Túl sok burkolt felület miatt száradhat ki ennyi fa, sokkal rendszeresebb és következetesebb faápolásra lenne szükség. Az aszfalt, a térkő, ha túl közel vannak a fák törzséhez, a nyári meleget megsokszorozva adják vissza, szinte körbe burkolják azokat, a megfelelő csapadék bejutását, a fák jó állapotban maradását gátolják.
sosto_fa_1.jpg
A fenntartható értéket a zöldfelületek közkincsének védelme, növelése jelenti számunkra. Ennek érdekében fontosnak tartjuk a hasonló egyeztetéseket, és a Környezetvédelmi Kerekasztal működését is, de nélkülözhetetlennek tartjuk az erről való objektív, hiteles tájékoztatást is.
A további félreértések elkerülésének érdekében elvárjuk, hogy a média az olyan ügyekben, ahol a Zöld Akciócsoport állítólagos álláspontjára hivatkozik, egyeztessen velünk, és első kézből közvetítse véleményünket. Ugyanez vonatkozik a Környezetvédelmi Kerekasztalra történő hivatkozások esetében is. Ez nem csupán a mi csoportunk, hanem a média, és az ügyben megszólaló további szereplők hitelességének és egymás iránti bizalmának megőrzése szempontjából is elengedhetetlen.
RÉSZLETES BESZÁMOLÓ a sóstói bejárásról – a Zöld Akciócsoport szemszögéből
Örvendetesnek tartottuk, hogy a Sóstói projektvezető Podlovics Roland által összehívott területbejárásra - a Városi Környezetvédelmi Kerekasztal megalakulása és első ülése után - egy helyi civil környezetvédelmi csoportot, a Zöld Akciócsoport tagjait meghívták egy szemlére a Sóstói Parkba, ahol az idén nyáron zajló munkálatok érintik és megváltoztatják a zöldfelületek méretét és állapotát. A szemlén jelen volt Dr. Ulrich Attila alpolgármester, Dr. Podlovics Roland, mint a sóstói beruházás projektigazgatója, Krajnyák Nóra tájépítész, Sigmond Sándor, Nyíregyháza főkertésze és csoportunk képviseletében három tagunk. Mivel a megbeszélés egyszerre több szálon folyt, ezért éreztük fontosnak, hogy utólagosan is áttekintsük és értékeljük a hallottakat, látottakat. Pozitívumnak láttuk azt az alapos felmérést, melyet a beruházás tájépítészével és a város főkertészével készíttettek előzetesen, illetve, hogy a területen lévő minden egyes fára kitértek jelenlétünkben is.
A szemle során megmutatták nekünk a vágásra ítélt (11 db) és ápolásra szoruló (42 db) fákat, melyen döntésekkel - a fák egészségi állapotát és vitalitását figyelembe véve - majdnem teljes mértékben egyetértettünk.
Egy dolog előtt viszont értetlenül állunk, ami nem elfogadható; hogy nem minden elhalt, kiszáradt, vágásra ítélt fa pótlására jelezték szándékukat. Nem számszerűsítették, hogy a 11 kivágandó fa helyett hány csemete lesz ültetve és többször is elhangzott, hogy egyes fáknak a pótlása elhanyagolható, hiszen a park mellett ott van a Sóstói erdő. Úgy gondoljuk, hogy az erdőgazdaság és a park faállományát minden fenntartónak / üzemeltetőnek kötelessége a törvényben előírtak szerint kezelni, óvni, védeni, szükség esetén pótolni. Az erdő a parkól függetlenül létezik és az, hogy „tele van fával”, az csak bónusz a városnak. A folyamatosan működő légszennyezésmérőink sajnos azt mutatják, hogy az erdő és a zöld felületek sem tudják ellensúlyozni, visszaszorítani a szennyezettség fokát, még most, vegetatív időszakban sem.
Míg a vágandó és ápolandó fák mennyiségéről pontos tájékoztatást kaptunk, az újonnan ültetendő fák számát homály fedi. Felmerül a kérdés, vannak-e erre tervek, figyelembe veszik-e a fapótlásra vonatkozó előírásokat? Rákérdeztünk, hogy milyen módszert alkalmazva állapítják majd meg a pótlandó mennyiséget (pl. törzsátmérő)? Azt a számunkra meglepő választ kaptuk, hogy erre vonatkozóan nincs ilyen fajta kötelezettségük.
Egy másik fontos dolog, amivel kapcsolatban úgy érezzük, hogy konkrét lépéseket kell megtenni, az a két szökőkút összekötésére folyó építkezés miatt megsérült – egyébként teljesen egészséges - két nagy fa. A Tófürdő felőli nyár és a Székelykapu felőli tölgy gyökereinek egy részéről a földet a munkálatok kivitelezése során eltávolították. Ezzel a gyökérzet kb.15-20%-a felszínre került és megsérült. A gyökerek azóta is folyamatosan ki vannak téve a nyári szélsőséges időjárásnak, a kiszáradásnak, illetve kompromittálódott tápanyag- és vízfelvételük. Még időben jeleztük és kértük a megbízót, hogy végeztesse el az építési munka befejeztével (esetleg azt megelőzően) a szükséges óvintézkedéseket, kezeljék a sérült gyökérrészeket, és erről értesítsék a kivitelezőt. Az ő feladata, hogy a megbízott faápolókkal és szakemberekkel egyeztessen az elvégzendő faápolási feladatokat illetően. Tegye mindezt azért, hogy az érintett idősebb fák épségében ne keletkezzen nagy kár, és élettartartamukat ne rövidítsék meg a szökőkút kivitelezése és a parkban folyó munkálatok.
A szemle során felhívtuk a figyelmet a parkban nem először kiszáradt megyefákra is, ill. rákérdeztünk az öntözővízrendszerre. Azt a tájékoztatást kaptuk, az öntözőrendszer az ivóvízhálózatra lesz csatlakoztatva. Elgondolkodtató számunkra ez utóbbi, annak tudatában, hogy hazánk egy részét félsivataggá nyilvánították, a Nyírség is veszélyeztetettnek számít ebből a szempontból, alacsony a talajszint, fogy a vízkészlet.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr6316647418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása