Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Szomorú advent az Árok utcában

2021. december 16. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

2021. december 12-én lakossági megkeresés alapján tudtuk meg, hogy Nyíregyháza egyik védett (azaz kiemelt természetvédelmi oltalomban álló) fasorának egy példányát ki szándékoznak vágni. Az indok egy gyalogos átkelőhely (zebra) létesítése. Megkeresésünkre december 13-i válaszában Sigmond Sándor városi főkertész megerősítette a fakivágás tényét, tájékoztatott annak indokáról, illetve a fa pótlásaként 5 előnevelt fa tervezett elültetéséről. December 14-én a fát ki is vágták.

266775664_10159776885820960_437504565575493521_n.jpg

Az eset komoly indulatokat váltott ki a lakosságban, és számos kérdést is fölvetett. A Zöld Akciócsoportban – az érzelmeket lehetőség szerint kicsit félretéve – is nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogyan születhet ilyen döntés, amikor több fontos (közlekedésbiztonsági és az élhető, egészséges környezethez fűződő) jog szempont ütközik egymással. Vajon megfelelően felkészült, felelősségük tudatában levő döntéshozók, gondos elővizsgálatok alapján, az alternatívák alapos vizsgálatával, a lakosság korrekt tájékoztatásával hoznak meg ilyen – minden bizonnyal nehéz –ítéletet? Számíthatunk-e hasonlóra a jövőben, vagy megelőzhetők a hasonló konfliktusok?

Az elmúlt két évben többször kértük, hogy előzetesen tájékoztassanak a tervezett fakivágásokról - mindhiába. A Zöld Akciócsoport a mostani eset nyomán levélben kért tájékoztatást az illetékesektől. Elküldött levelünket az alábbiakban közöljük. Reméljük, hamarosan beszámolhatunk a válaszokról. Türelmet kérünk mindazoktól, akiket felháborított az ügy; nekünk is nehéz háttérbe szorítani a megdöbbenést, és időbe telik utána járni a sok háttérinformációnak, előzménynek dokumentumnak, jogszabálynak, és mindezek alapján megpróbálni tisztán látni…

Elküldött levelünk a következő:

 

Tisztelt Cím!

A Zöld Akciócsoport 2021. december 12-én lakossági megkeresésből értesült arról, hogy az Árok utcai védett fasor egy példányának, az Árok utca és Őz köz sarkán található egyednek kivágát tervezik az illetékes szakemberek. Az információval kapcsolatban megkerestük Sigmond Sándor főkertész úrat, aki kérdésünkre válaszként tájékoztatott az alábbiakról:

„Az Árok utca - Őz köz kereszteződésében gyalogos átkelő hely létesítésével összefüggésben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal járt el engedélyező hatóságként. Döntéséhez út- és közműkezelők nyilatkozatait a tervező csatolta, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály hozzájárulását a kormányhivatal kérelmére szakági véleményében adta meg.”

Egyes helyi jelentőségű természeti emlékek védetté nyilvánításáról szóló 8/1998.(II. 15.) számú rendelet kimondja:

„(1) A védelem alá vont természeti emlékekkel kapcsolatos első fokú természetvédelmi feladatokat; illetve védett fasorban lévő, valamint egyes védett egyedek természetes állapotának megváltoztatásához, kivágásához szükséges engedélyezési feladatokat a jegyző gyakorolja a Közgyűlés Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottságának1 véleményezése után, kivéve, ha a fakivágás azonnali baleset-veszély elhárítása érdekében történik.2”

A fent említett fa kivágása 2021. december 14-dikén megtörtént.

Ezek alapján kérjük, szíveskedjen az alábbiakkal kapcsolatosan tájékoztatni, a vonatkozó dokumentumokba betekintést biztosítani:

  • Tárgyalta-e ülésén a Közgyűlés Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottság a védett fasorban található fa kivágásának ügyét, és döntött-e annak védettség alól történő kivonásáról?
  • Amennyiben igen, milyen szakmai indokok merültek fel a védettség alól kivonást megelőzően?
  • Amennyiben a fa azonnali kivágását az egyes helyi jelentőségű természeti emlékek védetté nyilvánításáról szóló 8/1998.(II. 15.) számú rendeletszerint meghatározott azonnali balesetveszély elhárítása tette indokolttá, milyen vizsgálatok állapították meg az életveszélyességet és ki végezte el azokat?
  • Hol érhetőek el, elérhetőek-e ezen szakmai dokumentációk és a döntést tartalmazó bizottsági határozat?
  • A döntést megelőző szakmai egyeztetésbe bevonták-e a Nemzeti Park szakértőit, és vagy a főkertészt?

Kérjük, szíveskedjenek fenti kérdéseinkre válaszolni annak érdekében, hogy a védett fa kivágása körüli intenzív érdeklődés miatti sajtómegkeresésekre és a lakosság nagyfokú felháborodása miatt hozzánk érkező számtalan emailre és telefonra hiteles, tényszerű válaszokat tudjunk adni.

Tájékoztatjuk, hogy levelünket Önnel egyidejűleg az alábbiaknak küldtük meg:

dr Szemán Sándor – címzetes főjegyző

Sigmond Sándor - főkertész

Tormássi Géza – Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottság elnöke

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

 

Tájékoztatásukat előre is köszönjük!

 

Tisztelettel: Zöld Akciócsoport

Nyíregyháza, 2021. december 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr2516785508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása