Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

A szívószál után a lufi a következő kipécézett műanyag?

/avagy vigyázó szemeinket a ballagó diákok szüleire/barátaira vessük!/

2021. június 02. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

 

Mivel a tavalyi ballagás elmaradt, vagy zártkörű volt, esetleg online tartották a járvány miatt, nagyon sokan szimplán „csak” örülünk, hogy láthatjuk elballagni csemetéinket az általános iskolákból.

Vége egy sokszorosan nehezített évnek, szeretnénk végre együtt ünnepelni a szeretteinkkel. Rengetegen készülődnek és várják a nagy napot.

Bár jó tanácsokkal a padlás is tele van, főleg így a covid lecsengése után. Az alábbi pár sort mégis minden ballagó szülő figyelmébe ajánlom.

Számomra is csak nem régen vált kristálytisztává, hogy miért problémás lufikkal, urambocsá héliumos lufikkal búcsúztatni az ifjúságot.

 Több cikken és tanulmány átbogarászása után röviden tömören:

 

  • A felszálló léggömbök utaznak akár több száz kilómétert is, így bármilyen területre képesek bejutni és állatok halálát okozni.

 

  • Mivel (hidegtöréssel) szétszakadnak, sok (vízparti, vízben élő) állat eledelnek hiszi a lufi maradványt, amitől eltömődik az emésztőrendszerük, és éhen halnak.

 

  • Ha egy állat tegyük fel nem „fogyasztja el” a lufi maradványt, akkor is káros a környezetünkre, mivel festéket és vegyi anyagokat tartalmaznak, így lebomláskor fokozottan szennyezik környezetünket (még ha maga a latex le is bomlik idővel, jó sok idővel később...)

 

  • A hélium nem megújuló anyag, így azt is mondhatnám, érdemes vele spórolni. (A Föld hélium készlete fogyóban többek között a sok -sok lufieregetésnek köszönhetően.)

 

Najó, de akkor ha már a lufi is tiltólistára kerül, mi marad még, amivel fokozhatjuk az ünnepi hangulatot?

Rengeteg ötletet találtam, íme a szerintem legkönnyebben kivitelezhetőek:

 

  • Ültessünk fát, bokrot, virágos rétet/balkonládát a diákoknak. Nyugodt lelkiismerettel alszunk, sőt látjuk felnőni a kertünkben, erkélyünkön a ballagási ajándékot.

 

  • Ajándékozzunk vadvirág magokat! Amit mondjuk egy kirándulás alkalmával elszórhatunk együtt az ünneplő családdal.

 

  • Fújjunk buborékokat, akár piciket, vagy haladóknak ajánlom a nagy méretű buborék készítőket. Nagyon látványos mindkettő. pexels-alexander-dummer-1919030.jpg

 

  • Szélkerék a virágok mellé, szintén egyedi megoldás.

 

  • Virágszirom szórás (megmaradt csokrokból) közeli patakba, tóba.

 

  • Jókívánságok összegyűjtése családi, baráti körtől, majd mint egy időkapszulát eltenni, akár elásni a fentebb említett faültetés alkalmával.

 

/Utóirat: de ha még ezek után is ragaszkodunk a lufikhoz, legalább ne engedjük el őket a fellegek közé, hanem dobjuk ki szépen a parti után a szemetesbe!/

 

 

 

forrás:

 

https://balloonsblow.org/environmentally-friendly-alternatives/

https://index.hu/tudomany/2015/09/02/a_lufieregetes_tenyleg_karos_a_kornyezetre/amp?fbclid=IwAR1RAjv1BT_yE_E05uN7xnE0VjWxC-kblmb2fpE5KsyqDsv58QSTVdBHaVY

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kozosseg/artalmatlan-jatekbol-allatok-gyilkosava-valhat-egyetlen-lufi-is/

https://divany.hu/vilagom/2019/06/10/ezert-karos-a-lufieregetes/amp?fbclid=IwAR01I2n8hdYKPwc_-thvYtV6XfZloT5EKtQMNJYVdZ6FmQmBKHRCpTCVCAo

https://www.agraroldal.hu/lufi-szabadon.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr8316580194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása