Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

A liget odalett, de szemünk a jövőn

A vesztes nem a Zöld Akciócsoport, hanem a város lakói

2021. május 19. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

A Zöld Akciócsoport az elmúlt egy évben intenzíven kiállt a Sóstógyógyfürdőre tervezett, mintegy 1,5 milliárd forintos beruházás keretében megvalósuló, jelentős méretű zöld felületet érintő projektelem, egy interaktív, zenélő látványszökőkút ellen. A lakosság körében végzett reprezentatívnak mondható, több, mint 1000 fős sokaság körében végzett felmérés eredményeiről tanulmányt készítettünk, fórumot, megmozdulásokat és akciókat szerveztünk, szórólapoztunk és egyeztető tárgyalásokat kezdeményeztünk, felmértük szakmai segítség bevonásával az érintett állományt és megóvásukra, pótlásukra javaslatokat tettünk.

Sikertelenül.

sosto-01.jpg

Ugyanakkor mégis úgy érezzük, nem vesztettünk csatát. A figyelem e beruházás kapcsán ráirányult a helyi zöld ügyekre, sokan mozdultak meg felhívásunkra és akár a szakadó esőben is kiálltak amellett, hogy a zöld felületek védelme, értékként kezelése egy klímatudatos, huszonegyedik századi, fejlődő város kiemelt kérdése kell legyen.

A csatát talán mi buktuk el, de az igazi vesztesek a területet élőhelyként használó fajok mellett a nyíregyházi lakosok, hiszen ők azok, akik nem láthatják már a koros fákat, a zöld felületeket, ha meg is újítanák egyáltalán. Hogy ki nyert ezen a projekten, nem tisztünk eldönteni, de egy biztos. Csapatunk a jövőben is kiáll a zöld felületek védelméért és szorgalmazza, mi több aktívan segíteni is kívánja a zöld szemléletváltást a város vezetésénél. Kiemelten fontosnak tartjuk egy koncepciózus, klímatudatos és valódi szakmaisággal elkészült környezetvédelmi stratégia elkészítését a városunkra vonatkozóan.

A szakmai és érdekérvényesítési munka mellett pedig továbbra is folytatni kívánjuk a fásítási programunkat, melybe be kívánjuk vonni a lakosságot is. Az elmúlt egy évben több, mint 700 facsemetét és cserjék százait ültették el önkénteseink, mely munkát a jövőben is folytatni kívánjuk. Ehhez a lakosság segítségét is várjuk, hiszen informális, önkéntes csoportként saját forrással nem rendelkezünk, munkánkat lakossági támogatásból finanszírozzuk.

Kérjük, támogassa munkánkat adományával!

fa-01.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr6616566284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása