Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Nyílt levél a nem létező zöld együttműködés okán

2021. március 23. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Tisztelt Városháza!

Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, akit erre a pozícióra a város lakossága hatalmazott fel, 2020. szeptember 7-én egyeztetésre hívta meg a város zöld szervezeteit, köztük a nyíregyházi Zöld Akciócsoportot.

A találkozón, ahol a pulpituson helyet foglaló Dr. Kovács Ferenc polgármestertől megtudtuk, hogy a városvezetés nagyon zöld, szóbeli ígéretet kaptunk arra, hogy innentől rendszeres egyeztetések lesznek a város zöldterületeit illető témákról, és a környezetvédő szervezetek tájékoztatására, beleszólási lehetőségeire nagyobb hangsúlyt fognak fektetni.

A találkozó előtt már az év folyamán több tartalmas egyeztetésen vehettünk részt a városháza tisztviselőivel. Azóta egyetlen egy ilyen egyeztetés sem valósul meg, és semmilyen tájékoztatást nem kaptunk a gombamód szaporodó fairtással, zöldfelület eltűnéssel járó tervekről. A városi főkertész ez idő alatt öt írásos, egyértelműen megválaszolható megkeresésünkből mindössze két esetben reagált (még olyan ügyben sem méltatott válaszra, amit ő kezdeményezett). Október óta három alkalommal kezdeményeztünk – az időközben fokozódó járványhelyzet miatt nem okvetlenül személyes – egyeztetést a városi főépítésszel, aki egyszer az előre egyeztetett időpont napján visszamondta, majd két ízben – a fejlesztési osztály vezetőjével való egyeztetés igényére hivatkozva – rövid időn belüli visszajelzést ígért, amit aztán hiába vártunk.

Jelenlegi tudásunk szerint zöldfelület és fák pusztításával járó tervek vannak folyamatban a stadion környékén, a Petőfi téren, és minden érvünk ellenére: Sóstógyógyfürdőn. Ezekről általában hallomásokból, hírekből értesültünk, nem azoktól, akik tájékoztatást ígértek.

Nem reagált a város a faültetési együttműködési kezdeményezésünkre. Nulla információt kaptunk a tervezett fakivágásokról. Síri csend volt a reakció, mikor megkérdeztük, mit jelent a polgármester által jegyzett év végi kiadványban, hogy „a zöld város nem csak szlogen, hanem komplex stratégia”. A városháza által megígért egyeztetésekből tehát lényegében nem lett semmi, sőt, a korábban megindult egyeztetési folyamatok is megálltak.

Összehasonlításképpen: Ugyanebben az időszakban – ugyan kisebb-nagyobb zökkenőkkel és súrlódásokkal, de előremutató módon tudtunk kommunikálni és közösen dolgozni az élhetőbb környezetért a Nyírerdő Zrt.-vel, a NYÍRVV nonprofit Kft-vel. a járási és megyei kormányhivatallal, jóllehet őszinte véleményünk, kritikáink és javaslataink olykor náluk sem lelnek elsőre kedvező fogadtatásra. Köszönjük nyitottságukat, és hiszünk benne, hogy ez mindannyiunk hasznára válik. A polgármesteri hivatal részéről viszont csak alacsonyabb szinten tudtunk pár ügyben egyről a másfélre jutni – amit természetesen köszönünk az illetékes munkatársaknak.

Tisztelt Városháza! Kérjük, vegyék komolyan saját adott szavukat, amit azoknak adnak, akik felhatalmazásából a jelenlegi székükben ülnek! Mindenkinek jobb, ha a környezetet érintő terveket tárgyalóasztal mellett lehet megvitatni.

Bízzanak a saját polgártársaikban!

Mi készen állunk az egyeztetésre, elküldött leveleinkre továbbra is várjuk a választ.

118441087_3627476663953291_7284308429914751857_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr8516475438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása