Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Madárdalos várost! - az első lépések

2021. március 20. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

A Zöld Akciócsoport ma 5 mesterséges odút helyezett ki a Bujtosi Városligetbe. Miért is?

Mi úgy szeretjük Nyíregyházát, hogy a madarak éneke is hallható benne.  Ehhez persze az kell, hogy minél több énekesmadár otthonra találjon benne. Sajnos ez nem is olyan egyszerű: míg a városi galambok, gerlék beérik az épületekkel is, a kis énekesmadarak túlnyomó része fákat, cserjéket igényel, amivel azért állhatnánk kissé jobban is. Legrosszabb helyzetben az odúlakó madarak vannak, hiszen azokat a városi, közterületi fákat, amelyek kiodvasodnak, balesetvédelmi okok miatt rendszerint hamar kivágják.

odu_1.jpg

Ezeken a madarakon segíthetünk tehát mesterséges odúk kihelyezésével. Ennek világszerte és Magyarországon is évszázados hagyománya van, azonban a városi parkok, fasorok odúkkal való „felszerelése” terén még bőven van tennivaló. Mi is szeretnénk hozzájárulni Nyíregyháza madárbarát várossá tételében, ezért kezdeti lépésként – a NYÍRVV Nonprofit Kft.-vel egyeztetve – a  Bujtosi parkban helyeztünk ki 5 fészekodút.

Városunknak ez a zöld szigete nagyon alkalmas kismadarak életteréül. A most elhelyezett 5 odúban elsősorban cinegék (szén- és kékcinege), esetleg mezei veréb, csuszka, örvös légykapó fészkelése várható. Ami ugyancsak jót tesz az élő fáknak, bokroknak is, hiszen ezek a madarak leginkább az őket károsító rovarokkal táplálkoznak, de a mi örömünkre elkapdossák a legyeket, szúnyogokat is. Az odúkat függesztve, 3-4 méteres magasságban raktuk ki a területen található fákra, a törzs mentén, ilyen módon azokat semmiféle sérülés nem éri.

Odúinkról még annyit feltétlenül el kell mondanunk, hogy azok mind-mind újrahasznosított hulladékból: lomtalanításkor illetve a kuka mellé kitett deszkákból, lécekből, bútorfából készültek, de a fémalkatrészek nagy része is kidobott „alapanyagokból” származik. Előállítójuk Markó Gergő és Cságola Erika, akik már évek óta készítik és helyezik az odúkat (már több mint százat), Budapest közterein és az ország egyre több pontján. Adományukat ezúton is nagyon köszönjük!

Ez az öt odú még csak a kezdet, ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, tovább bővítjük a városi odútelepet. Természetesen a kihelyezést követően a Zöld Akciócsoport gondoskodik az odúk rendszeres karbantartásáról, a tavaszi költésellenőrzésről és az ősszel esedékes odútakarításról is.

162398723_249003093559421_7601692813922350787_n.jpg

Reméljük, akkor többen is összegyűlhetünk. Majd beszámolunk a fejleményekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr6016471838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása