Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Kik is vagyunk? Soha nem késő bemutatkozni...

2021. február 07. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Szerencsére egyre többen hallottak rólunk, aminek egyrészt örülünk, mert pozitív kezdeményezéseink pörögnek, másrészt sajnáljuk, hogy környezetünket károsító ügyek miatt is szinte nap mint nap meg kell nyilvánulnunk. Azonban – mivel nem is olyan régóta, mindössze 2020 eleje óta szerveződtünk össze – sokan nem tudják: mi a csuda ez a „Zöld Akciócsoport Nyíregyháza”. Fontosnak tartjuk ezért pár pontban összefoglalni, kik és mik vagyunk, és azok a különböző felületek, ahol megjelenünk, milyen szerepet töltenek be.

nyizacs_logo_900.jpg

1) A „Zöld Akciócsoport Nyíregyháza” teljesen spontán kialakult szerveződés, Nyíregyházán lakó, hétköznapi, más-más foglalkozást űző emberekből, akik szeretnék élhetőbbé és zöldebbé tenni a környezetüket, és erre áldozzák szabadidejük jelentős részét. Nem hivatalosan bejegyzett szervezetről van szó, politikától, gazdasági szereplőktől függetlenek vagyunk, és távol tartjuk magunkat minden nem közérdeket szolgáló befolyástól. Igyekszünk kendőzetlen őszinteséggel, de szakszerűségre törekvően foglalkozni a mindannyiunkat érintő környezetvédelmi témákkal. Lehetőség szerint a partnerségre, párbeszédre törekszünk, és keressük a közös megoldásokat. Ahol viszont visszásságokat, nemtörődömséget tapasztalunk, keményebben beleállunk az ügyekbe.

2) A Zöld Akciócsoportnak van egy szűkebb köre, akik az alapítástól kezdve szervezik és mozgatják a tevékenységeket. (Az „alapító tagok” heten vannak). Jónéhányan vannak ezen kívül, akik rendszeres szakmai tanácsaikkal és egyéb önkéntes munkájukkal részesei az akciócsoport munkájának, amit nagyon ksözönünk!. Sajnos a COVID hosszú hónapok óta csak korlátozottan teszi lehetővé a sok résztvevős programokat, de alig várjuk, hogy többekkel és gyakrabban tudjunk együtt dolgozni közös céljainkért.

3) Tágabb kört jelent a „Zöld Akciócsoport Nyíregyháza” Facebook-csoport, ahol minden jó szándékú követőnk kifejtheti véleményét, észrevételét. A politikai célzatú, személyeskedő, trágár vagy nem a témába illő bejegyzéseket a normális működés fenntartása érdekében moderáljuk, de nem célunk az, hogy a laikus, nem teljesen szakszerű megszólalásokat, provokatív kérdésfeltevéseket figyelmen kívül hagyjuk. Tehát ez a csoport is a párbeszéd tere, ami lehetőséget arra, hogy a környezetünkért felelős szervek is találkozzanak az őszinte lakossági problémafelvetésekkel. Pozitív és negatív példák, kiforrott és „naiv” észrevételek, kérdések egyaránt hozzájárulhatnak közös céljaink eléréséhez. A csoportban megjelenő vélemények tehát nem tekinthetők a Zöld Akciócsoport állásfoglalásainak, de mindenképpen olyan témákat közvetítenek, melyek megvitatását fontosnak tartjuk.

4) A Zöld Akciócsoport munkájának egy része látványos és – amennyire a jelen járványkörülmények lehetővé teszik – nyilvános: önkéntes akciókat (faültetés, szemétszedés, stb.) szervezünk, közérdekű fórumokat, és ha kell: tiltakozó jellegű megmozdulásokat hozunk össze, és igyekszünk a sajtón keresztül is napvilágra hozni a fontos ügyeket. A tevékenységünk nagyobb része viszont „láthatatlan”, ámde időigényes, de nélkülözhetetlen háttérmunka: szinte minden héten más-más hatósággal, közfeladatot ellátó szervvel, intézménnyel egyeztetünk, véleményezzük különféle koncepcióikat, szakmai háttéranyagokat gyűjtünk, tanulmányozunk, blogunkat szerkesztjük, csoportunkat moderáljuk, kapcsolatot tartunk más hasonló civil szerveződésekkel, szervezzük elkövetkező akcióinkhoz a pénzt, paripát, fegyvert, kapcsolatot tartunk önkénteseinkkel.

5) A „Zöld Akciócsoport Nyíregyháza” hivatalos közleményei, állásfoglalásai a digitális térben a https://zoldakciocsoport.blog.hu/ honlapon, a https://www.facebook.com/zoldakciocsoport oldalon (ez utóbbi nem azonos a nyilvános facebook-csoporttal), illetve a  zoldakcionyiregyhaza@gmail.com emailcímen keresztül jelennek meg. A Zöld Akciócsoport nevében az alapító tagok (Bartha-Kocsán Rita, Fekete Éva, Kondorosi Gitta, Maczkó Anikó, Szabóné Bugán Ágnes, Rimóczi József, dr. Szigetvári Csaba) tárgyalhatnak és tehetnek nyilatkozatot, illetve speciális esetben azok, akiket a fenti alapító tagok valamelyike írásban, vagy a fenti emailcímen keresztül felhatalmaz.

Reméljük ezzel a kis összefoglalással mindenki számára jobban érthető, kik vagyunk, miért, és hogyan. Köszönjük mindenkinek, aki követ, segít, építően bírál, és saját lehetőségei szerint támogat minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr8816418766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása