Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

TŰZIJÁTÉK. MEGÉRI?

2020. december 22. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Ismét eltelt egy év – nem is akármilyen! A nagy „össznépi” tűzijátékok most elmaradnak. Ennek minden környezettudatos és házikedvenceit, állatait féltő gazda, kicsi gyermekeiért vagy idős rokonai miatt aggódó ember örül.

Talán itt az ideje, hogy mindannyian változtassunk az óévbúcsúztatási / újévköszöntési szokásainkon, ha eddig tűzijátékkal ünnepeltünk. Elgondolkozunk-e, hogy mennyire helyes saját szórakozásunkat mások egészsége, lelkiállapota vagy élete elé helyeznünk? Eszünkbe jut-e, hogy ijedtséget, rettegést, stresszt, esetleg kárt okozunk?

Az állatok, kicsi gyermekek, gyengébb idegzetűek és idős emberek nyugalmát a hangos zaj megzavarja. A csecsemőknek és az állatoknak nem lehet elmagyarázni, hogy a hirtelen durrogás nem jelenti a világvégét és semmi baj nincs. Az említett csoportok mellett hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni azokat a spektrum zavaros, vagy idegrendszeri problémákkal küzdő embertársainkat, akiknél az intenzív hanghatás rohamokat válthat ki. A pirotechnikai eszközök robbantgatása nemcsak rémisztő élményt jelent sokaknak, de rendkívül tűz- és balesetveszélyes is.

A legnyomósabb ok pedig arra, hogy végleg elfelejtsük és hanyagoljuk a petárdázást és egyéb durrogtatást, az a zaj- és levegőszennyezés, amit tartósan okozunk vele – pár perc móka kedvéért. Az így keletkezett légszennyezés egészségügyi károsodást okozhat, felerősítheti a már meglévő légzőszervi megbetegedések tüneteit. A tűzijátékok nehézfém-vegyületeket is tartalmazhatnak, amelyek nagyobb mennyiségben rákkeltő hatásúak lehetnek. Halláskárosodást, szemsérüléseket, látáskárosodást is kiválthatnak. A keletkező szemét sem elhanyagolható tényező.

Megéri? Egyértelműen: NEM. Kérünk mindenkit, mérlegeljen! Búcsúztassuk másképpen az óévet! Beszéljük le robbantgató szándékú ismerőseinket! Helyette énekeljünk közösen, kurjongassunk, vagy fújjuk a papír trombitáinkat – ha feltétlenül szükségesnek érezzük a zajkeltést.

Mi nem állítjuk, hogy a tüzijáték nem látványos, hangulatos vagy izgalmas… de azt igen, hogy hatalmas árat fizetünk érte. Környezetszennyezés, az állatok riogatása, a gyerekek és az idősek nyugalmának megzavarása és pénzpazarlás helyett, a pirotechnikai eszközökre szánt összeget fordítsuk szeretteinkre, vagy legyünk adakozóak, cselekedjünk jót; támogassuk a rászorulókat és egyéb nemes törekvéseket! Végül is az év vége a szeretet ünnepe is! Legyünk tekintettel másokra! Legyünk kedvesek egymáshoz, óvjuk környezetünket!

BÚÉK!

 

 

A nyíregyházi Zöld Akciócsoport tagjai

 

 

 

fireworks_06.jpg

 

fireworks_02.jpg

 

 

 

 

Felhasznált forrás:

https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/a_tuzijatek_ezert_karos/20181219091742

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/5169/tuzijatek

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr2916355030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása