Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Egyeztető tárgyalás Sóstóról a Városházán

2020. augusztus 12. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály osztályvezetője által kezdeményezett egyeztető tárgyaláson vettek részt a Nyíregyházi Zöld Akciócsoport önkéntesei 2020. augus 11.-én a városházán. A tárgyaláson meghívottként jelen volt a Sóstó Gyógyfürdő Alapítvány képviseletében Dr. Podlovics Roland, Sigmond Sándor főkertész úr és Kósa Árpád kabinetvezető.

A beszélgetés elején Pató István osztályvezető úrtól megtudtuk, a következő Nyíregyházi Naplóban már megjelenik kérésünkre, egy az avar- és kerti hulladék égetési tilalommal kapcsolatos tájékoztató cikk, mellyel a lakossági szemléletformálást kívánja segíteni a városvezetés.

Az egyeztetés fő témái között szó esett arról, hogy a Sóstó Gyógyfürdő Alapítványnak (elnök: Dr. Podlovics Roland) helyi vállalkozókcsoportja nagy összeget ajánlott fel Sóstón megvalósuló faültetésekre. Ennek kapcsán és emellett több fa állapotfelmérését is szeretnék elvégezni Sóstón, rövid távon megvalósítani kívánt terv, hogy újszülöttek születésekor faültetéssel köszöntsék a gyerekeket szüleik. A Zöld Akciócsoport Által is több egyeztetés során szorgalmazott lakossági faültetési kezdeményezések összefogására is sor kerül a közeli jövőben, hangzott el. Előre láthatólag októberben szabvány facsemeték ültetése kezdődhet meg, mely csemeték ideális helyének kiválasztásába és az ültetési munkákba is be kívánja vonni az Önkormányzat az Akciócsoportot és a lakosságot.

Sigmond főkertész úr elmondta, az önkormányzati tulajdonú helyeken, az érintett közművek figyelembe vételével végleges javaslatokat tesz az ültetésre alkalmas helyekre, fafajtákra, melyhez tájkertész csapattagunk szakmai segítségét ajánlotta fel. Koraősszel lezajlik a helyek megjelölése, szeptemberben a facsemeték beszerzése, októberben pedig megvalósulhat a közösségi ültetés. A jelenlévők megegyeztek abban, hogy az előkészítési folyamat során e-mailes kapcsolattartást folytatnak.

Kósa Árpád elmondta, informális politikamentes lakossági csoportként tárgyalásra, ötleteinkre nyitottak, a város egészségesebbé tétele számukra is cél. E cél érdekében irányvonalaik között szerepel a rendkívül módon megnövekedett autós forgalom visszaszorítása a városban, melyhez elkerülők, körgyűrűk befejezése szükséges. Sóstó tehermentesítése érdekében parkolóépítés van tervben Sóstón kívül. Az egészségesebb város koncepció része elmondása szerint a faültetés, mely úgy látja, nem lehet pénzkérdés. Megoldása, 2020-2025 közötti egy ú.n. faültetési terv kidolgozásával kezdődik meg.

Akciócsoportunk tagjai a tárgyaláson kiemelték, együttműködésünk kiemelt célja a fenntarthatósági szempontok figyelembe vétele és a politikamentesség a célok megvalósulása érdekében. Kezdeményeztük az érintett szakemberek bevonásával egyfajta folyamatos és rendszeres egyeztetés megvalósulását, hiszen rengeteg olyan téma van, melyeknek beemelését és megvitatását nélkülözhetetlen fontosságúnak tartja a Zöld Akciócsoport közössége és a lakosság is. A tárgyaláson megjelent önkéntesek hangsúlyozták, átgondolt zöldfelületi stratégiára, környezetvédelmi programra, szabályozási szinten megvalósuló változásokra van szükség. Mindezekhez már megvalósult jógyakorlatok szemlézését, egyes elemeinek átemelését javasolta az Akciócsoport. A tárgyaláson csoportunk képviselői jelezték, fontosnak tartjuk egy online, lakosság által is elérhető fakataszter megvalósítását, a köztisztaság problémájának mielőbbi rendezését, a kerékpárutak állapotának folyamatos ellenőrzését, számuk bővítését. Hangsúlyozták továbbá, hogy hosszú távú, egyéni érdekeken túlmutató szemléletváltásra van szükség, melyben fontos szerepet kap az okatás, a gyerekek szemléletformálása a zöld témákban.

Pató István osztályvezető úr elmondta, számos konfliktus helyzet adódik abból – például a lakossági hulladékégetés, vagy közterületi fák kivágása kapcsán-, hogy sok esetben a lakosságnak ellentétes a szemlélete a környezetvédelmi szempontokkal, így az azokkal kapcsolatos igénye is az önkormányzat felé. Sok feszültség adódik ebből az ellentétből, ráadásul igazodni kell az országos környezetvédelmi stratégiai tervhez, de számukra is fontos az indulatmentes beszédmód és az esetleges véleménykülönbségek ellenére is az együttműködés. Konkrét javaslatokra, ötletekre nyitottak az önkormányzat Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztályának szakemberei, a Zöld Akciócsoport szemlélete híd lehet a lakosság és a hivatalok között.

Sigmond Sándor kérdésünkre elmondta, a Zöldfelületi Stratégiai Terv kidolgozása elkezdődött, jelenleg zajlik. Hasznosnak találná egy Zöldfelületi Tervtanács felállítását és működését a döntéshozatalban például a lakosság által kezdeményezett fakivágási témákban. Mint mondta, az új zöldfelületi rendelet elkészítésének ideje elérkezett, ezzel kapcsolatban várják javaslatainkat.

A Sóstóra tervezett jelentős zöldfelület csökkenéssel járó szökőkút beruházással kapcsolatosan önkénteseink javaslatokat tettek fenntarthatóbb, a környezetet kevésbé megterhelő turisztikai attrakciókra. Itt elhangzott a mezítlábas park, a rovarhotel telepítése lehetőségként, melyekkel kapcsolatban Podlovics Roland a megvalósulást akadályozó rendeletekre, veszélyekre hívta fel a figyelmet. A szökőkútról elmondta, a tervezett kút nagytudású, országosan egyedülálló, változatos lesz a fény-, és hangélmény, melyet nyújt majd.

A tárgyaláson említésre került még a tó vízminőségének javítására is, melynek megoldására ígéretet tettek a jelenlevők. A Zöld Akciócsoport tárgyaláson megjelent tagjai a virágos rétek védelméről, fás ligetek telepítéséről, a bokortanyák, mint turisztikai célpontok fejlesztéséről tettek javaslatot és szót ejtettek arról is, hogy megítélésünk szerint kiemelten fontos a faápolást, fakitermelést, vagy gallyazást végzők szakmai hozzáértése, mely a főkertész úr elmondása alapján is kétséges, milyen szintű.

 forum.jpg

 

Fotó: SZON 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr10016132430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása