Zöld Akciócsoport

Zöld Akciócsoport

Két óra Kósa Árpáddal

Tájékoztató esemény a Zöld Akciócsoport szervezésében a sóstói fejlesztésekről

2020. szeptember 20. - Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Lakossági fórumot szervezett a Zöld Akciócsoport Nyíregyházán 2020. szeptember 17-dikén, melynek témája a Sóstógyógyfürdőre tervezett nagyszabású turisztikai fejlesztés volt. A projekt szakembereit és a városházát Kósa Árpád kabinetvezető képviselte, aki egyedüliként fogadta el a szervezők meghívását.

A rendezvény hatékonyságát, informatív jellegét erősítendő, a Zöld Akciócsoport önkéntesei előzetes, online felmérést indítottak arról, milyen konkrét kérdésekre szeretnének válaszokat kapni az itt élők. A kérdéseket előre megküldték a meghívottaknak, így Kósa kabinetvezető úr egy terjedelmes listával érkezett, melyet kollégái állítottak össze.

A rendezvényen a járvány okozta speciális helyzet ellenére közel negyvenen jelentek meg mindazon városlakók közül, akik aggódva figyelik a beruházás alakulását Sóstón.

A 12 kérdésből álló lista gazdasági, ökológiai és városképi kérdéseket egyaránt érintett. A meghívott városatya bevezetőjében elmondta, a megjelenésével bőven meghaladta a tájékoztatási kötelezettségét a város, de üdvösnek tartja, hogy a “zöldekkel” elindult egyfajta egyeztetés. Hosszasan méltatta a város zöld fejlesztéseit és újra elhangzott az a kijelentés is, mely szerint hosszú ideje ez a legzöldebb városvezetés. A rövid felvezetőjében elmondta azt is, hogy a Zöld Akciócsoport kérdéseire a városháza érintett szakemberei adtak részletes választ, melyet mind papír alapon, mind elektronikusan a rendelkezésünkre bocsát, hogy közzé tehessük blogunkon.

Kósa Árpád válaszaiból megtudhattuk, a projekt célja egy olyan központi tér kialakítása Sóstón, mely a város szerint hiányzik a városrészből, és amely lehetővé teszi, hogy gyülekező helye legyen turistáknak, helyieknek, a tóhoz érkezőknek. A kialakított központi tér impozáns része lenne a városrésznek az oda tervezett 500 négyzetméternyi vízfelületű látványszökőkúttal.

A városképi arculati kézikönyvvel kapcsolatos kérdés nyomán Kósa Árpád elmondta, 2017-ben indult az egyeztetés, melybe több csatornán keresztül kívánták bevonni a városlakókat. Számadatokkal alátámasztva ismertette, mely csatornán hány hozzászólás érkezett. Az eseményt levezető moderátor itt sajnálatát fejezte ki, hogy erről az egyeztetésről, annak lehetőségéről nem indított a szökőkutas beruházáséhoz hasonló masszív média és óriásplakát kampányt a város, így nem sokan hallhattak róla, nem sokan fejthették ki véleményüket.

A kérdések nyomán megtudhattuk, a szökőkúttal kapcsolatban semmiféle hatástanulmány nem készült arra nézve, milyen zajhatással lesz, milyen hatást gyakorol a ligetre, mint élőhelyre, milyen következményekkel jár a közművek kiépítése a zöld felületekre. A kabinetvezető elmondta, nem végeztek semmilyen előzetes hatásmérést, mert nem írja elő semmi, minden a jogszabályoknak megfelelően fog zajlani. A kommunikációjukban gyakran elhangzó vendégéjszakát növelő hatást szintén nem mérték sehogy, szakembereik szerint ez nem is mérhető. Arra, hogy miért éppen ez a nem megalapozott kijelentés a kommunikáció vezérmondata, nem kaptunk választ.

A kabinet vezetője elmondta, a város számos újabb attrakció megépítésében lát fantáziát a zenepavilontól a rendezvényházon át a sportlétesítményekig, vendéglátó helyekig. Számos olyan terület van- mondta Kósa- mely “kiabál” a fejlesztésért. A város nem érzi azt, hogy Sóstó megtelt volna, sőt, rengeteg kiaknázatlan területet lát, arra pedig, hogy az ott élőknek teher a rengeteg turista jelenléte, külföldi példákat hozott. Elmondta, Firenze és Velence lakóinak is lehetne szava a turisták tömegeiről, de a turizmus jelentős bevételi forrása a városnak.

Mindezek mellett megtudhatták az eseményen résztvevők, hogy a kaotikus parkolásI helyzet felszámolása, a tömegközlekedés zöldítése, a kisvonat újraindítása mind napirenden vannak a városházán, ahogyan a légszennyezettség kérdése is.

Az éppen zajló közbeszerzési eljárás miatt konkrét számok ismertetését elhárította Kósa Árpád, majd arról is beszélt, hogy szintén a közbeszerzés miatt nem tud még arányokról sem beszélni. Az arányokra vonatkozó kérdésünkre ugyanakkor elmondta azt is, hogy kollégáival egyeztetve megállapították, hogy lehetetlen eldönteni egy fejlesztés során, vajon egy projektelem az ott élők életminőségét javítja-e, vagy pusztán turisztika attrakcióként értelmezhető, de igazából ezt nem is akarják így elemezni.

Bár az esemény struktúrájából adódóan nem adott teret a felszólalásokra, pár jelenlévő mégis nehezen uralkodott feszítő kíváncsiságán, így releváns kérdések és hozzászólások a helyszínen is elhangzottak.

Ilyen volt egy sóstói lakos kérdése is, mely arra irányult, hogyan lehetséges figyelmen kívül hagyni több mint ezer városlakó véleményét, mely szám reprezentatívnak is mondható. Utalt arra is, hogy ezek az emberek szavazó polgárok, akik kinyilvánították nemtetszésüket a szökőkúttal kapcsolatosan, így ez kockázatot jelenthet a jövőben a jelenlegi vezetés megítélésében a választásokkor. A képviseleti demokrácia működésére is utalt hozzászólásában, hiányolta a polgármester és Sóstó képviselőjének jelenlétét is. Kósa Árpád azt mondta, az említett kérdőívvel kapcsolatban -melynek összegzését aktivistánk ismertette a találkozó elején- nem kíván nyilatkozni, mert ha elmondaná a város ezzel kapcsolatos véleményét az konfliktushoz vezetne, így csak annyi fűzne hozzá, a város tudomásul vette ezt az összegzést. Hozzátette, a város lakóira jellemző, ha először elleneznek is egy fejlesztést, később nagyon megkedvelik azt. Itt is ez lesz a helyzet, szerinte a lakosság 95%-ának biztosn tetszeni fog.
Hozzászólt az ellenzék egy képviselője, aki elmondta, aláírásgyűjtő kampányukban nevét, személyes adatait vállalva szintén több, mint ezer nyíregyházi tiltakozik a szökőkút megvalósulása ellen és a kampány még tart.

A város hivatalos kommunikációjában elhangzott zöld felület-növekedés a parkolóhelyek átszervezésével jön létre a szakemberek számításai szerint és a korábbi főkertészi nyilatkozatban elhangzottakkal ellentétben nem 60-80, hanem 101 facsemete elültetését tervezi a város. Egy e ponton felszólalt városlakó hozzászólásában a város, facsemeték gondozásával, szakszerűtlen ültetési módszerével kapcsolatos véleményének adott hangot. Kósa Árpád válaszában elmondta, ez a polgármester úrnak is feltűnt, kiemelt feladatként adta meg a NyírVV munkatársainak az elültetett facsemeték gonodozását.

Az egyik kétségtelenül legérdekesebb válasz a szökőkút ökológiai értelemben vett hasznosságára utaló kérdésre érkezett a szakemberektől, ami sokat elárul hozzáállásukról a környezetvédelmi témákhoz. A kérdésben arra voltunk kíváncsiak, szól-e érv a szökőkút mellett ökológiai értelemben. Erre Kósa Árpád azt mondta, nem, de ellene sem. A moderátor a rendezvény jellegére utalt és azt mondta, erre csak időhiány miatt és a szerepéből adódóan nem reagálhat, de annyit mindenképp szeretne elmondani, hogy ökológiai értelemben vett ellenérv nagyon sok van.

A fenntarthatóságra vonatkozó kérdésre Podlovics Roland egy a kút vízfelhasználására vonatkozó választ küldött a kabinetvezetővel, mely műszaki leírásba ágyazva arról adott információt, hogy a kút nem az ivóvíz hálózatról működik.

A beszélgetés során számos szubjektív meglátást is kaphattunk Kósa Árpádtól, mint nyíregyházitól és megtudhattuk a városháza hivatalos állásfoglalását is a projekttel kapcsolatban, de összességében nem került közelebb egymáshoz a két fél álláspontja. A rendezvény végén papír alapon sajnos mégsem kaptuk meg a válaszokat, az e-mailt az ígért válaszokkal még várjuk.

A rendezvény minden költségét a Zöld Akciócsoport alapítói állták, a szervezést és lebonyolítást ezúton is köszönjük önkénteseinknek.

 

forum1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr3116207566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása